Máris lefutott a munkácsi polgármester-választás?

Nem jegyezték be a Mi Ukrajnánk által támogatott jelölteket

2004. március 26., 01:00 , 167. szám

Döntő szakaszához érkezett a küzdelem a munkácsi megismételt polgármester-választáson. A városi választási bizottság a március 18-i határidőig csupán öt polgármester-jelöltet jegyzett be, több ellenzéki jelölt bejegyzését elutasították.

Március 22-i adatok szerint öt polgármester-jelöltet regisztrált a tíz jelentkezőből a városi választási bizottság: a Népi Demokrata Párt városi szervezete és több mint húsz helyi vállalat által jelölt, s az SZDPU(o) támogatását élvező Nuszer Ernőt, valamint négy önjelöltet: Viktor Sevcsenkót, Vaszil Burnadzét, Hanna Ivanickát és Viktor Szviridát. További öt jelölt – A. Balog, Viktor Baloga, Lengyel Zoltán, B. Lukijanec, Vaszil Petyovka – bejegyzését ugyanakkor különböző okokból elutasította a testület.

Mint arról előző számunkban beszámoltunk, a munkácsi városi bíróság március 13-i döntésével kötelezte a városi választási bizottságot három ellenzékinek számító polgármester-jelölt – Viktor Baloga, Lengyel Zoltán és Vaszil Petyovka – bejegyzésére, illetve érvénytelennek nyilvánította az SZDPU(o) támogatását élvező Nuszer Ernő bejegyzését, a választási bizottság azonban egyik követelésnek sem tett eleget. A be nem jegyzettek helyzetét bonyolítja, hogy ellenzéki források szerint huzamosabb ideje egyáltalán nem tudnak érintkezésbe lépni a választási bizottság tagjaival, szerintük az már napok óta egyetlen ülést sem tartott. A Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés kárpátaljai regionális képviselete sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Lengyel Zoltán ellenzéki polgármester-jelölt elmondta: miközben Jurij Pereszta, a választási bizottság elnöke a megyei tévétársaságnak nyilatkozva kijelentette, hogy az általa irányított testület a szokott munkarendben dolgozik, napok óta zárt ajtók fogadják ott őt ( ti. Lengyel Zoltánt – a szerző megj.), és a telefont sem veszi fel senki.

További fejlemény, hogy – ugyancsak a fentebb idézett ellenzéki tömörülés sajtószolgálatának értesülése szerint – Leonyid Kucsma államfő március 15-i rendelete értelmében, mely számos ukrajnai bíróság összevonásáról rendelkezik, megszűnik a munkácsi városi bíróság is, a munkácsi városi, illetve járási bíróságok helyett létrehozzák a munkácsi járási-városi bíróságot.

A Politikai Kutatások Kárpátaljai Intézetének február végi felmérése szerint, melynek eredményeit a Feszt c. megyei hetilap közölte minap, a Latorca-parti város választópolgárai körében jelenleg a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés a legnépszerűbb, melyet 28,4 %-uk támogat, a második helyen az SZDPU(o) áll 9 %-os támogatottsággal, a harmadikon pedig az Ukrán Kommunista Párt, melynek támogatottsága 4,8 %.

Ami a potenciális polgármester-jelöltek népszerűségét illeti, a felmérés adatai szerint Viktor Baloga és Vaszil Petyov­ka együttes támogatottsága háromszorosa a hatalompárti jelöltekének. Kuriózumnak számít ugyanakkor, hogy Nuszer Ernő polgármester-jelölt még Mi­roszlav Opacskónál, a Kucsma által ideiglenesen kinevezett jelenlegi polgármesternél is kevésbé népszerű.

Amennyiben azonban az elkövetkező néhány napban nem áll be gyökeres változás a munkácsi helyzetben, megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a választások máris puszta formalitássá válnak, hiszen ellenfelek híján Nuszer Ernő győzelme kész ténynek tekinthető.

B. J. – ntk