Tisztességgel helytálltunk

Középszintű KMKSZ-közgyűlés Beregszászban

2004. március 26., 01:00 , 167. szám

A KMKSZ a Beregszászi járásban hitet, reményt táplált, kitartott a megosztási kísérletek ellenére is, töretlenül fejlődött, s lerakta a kárpátaljai magyarság megmaradásának alapjait – összegezte a szövetség fennállásának elmúlt tizenöt esztendejét Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke a szervezet vasárnapi beregszászi közgyűlésén tartott beszámolójában.

Nem engedhetjük meg, hogy hitvány percemberek szétverjék a kárpátaljai magyarságot, azokat az intézményeket, amelyek annak megmaradását hivatottak szolgálni – figyelmeztetett a szónok. „Az a legfontosabb feladatunk a mai feszült politikai helyzetben, hogy megőrizzük higgadtságunkat, józan ítélőképességünket. Erőt kell gyűjtenünk, hogy amikor eljön a lehetőségek pillanata, olyan célok megvalósításán munkálkodhassunk, amelyek garantálják a kárpátaljai magyarság megmaradását, kulturális, szellemi és gazdasági felemelkedését” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a középszintű szervezet töretlenül fejlődött az elmúlt években, s ma 11 378 tagot számlál, akik 35 alapszervezetbe tömörülnek.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke üdvözlő beszédében mindenekelőtt azért a támogatásért mondott köszönetet, melyet a KMKSZ, annak tagsága a kárpátaljai magyar oktatásügy legégetőbb problémáinak megoldásához nyújtott az elmúlt években, elsősorban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bejegyzése és fejlesztése kapcsán. A szónok ugyanakkor rámutatott, a kárpátaljai magyarság egy sor problémájának megoldásához arra van szükség, hogy demokráciára, az autonómia különböző formáinak megvalósítására törekedjünk.

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megköszönve a tagságnak, hogy tizenöt éven keresztül, a nehéz időkben is kitartott a szövetség mellett, rámutatott: „Nem az érdekel bennünket, hogy milyenek a ránk ható külső erők, hanem az, milyen a KMKSZ; az-e még, aminek egykoron indult. Örömmel mondhatom, hogy töretlenül kiáll az eredeti célok mellett. Bár sohasem voltunk könnyű helyzetben, de mindig őszintén és lelkiismeretesen helytálltunk, és így lesz ez a jövőben is.”

Váradi Natália