A Máért összehívását sürgették

Orbán–Kovács találkozó a Parlamentben

2004. április 2., 02:00 , 168. szám

Az új ukrajnai választójogi törvény, az oktatási-nevelési támogatás és a Máért jövője szerepelt többek között annak a magyar Parlament épületében tartott megbeszélésnek a napirendjén, melyre Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, valamint Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Milován Sándor alelnök és Gulácsy Géza elnökségi tag, a szövetség munkácsi járási középszintű szervezetének elnöke között került sor kedden.

Az ukrajnai választási törvény módosítása kapcsán a kárpátaljai magyarság képviselői részéről elhangzott, hogy az jelenlegi formájában gyakorlatilag kizárja a kárpátaljai magyarság önálló képviseletét a törvényhozásban, illetve a helyi önkormányzatokban.

„Napirenden tartjuk ezeket a kérdéseket a parlamenten belül is, és napirenden tartjuk a külügyi bizottságon belül is” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Orbán Viktor.

„Lépéseket kell tennünk, hogyha azt akarjuk, a kárpátaljai magyaroknak az ukrán parlamentben továbbra is legyen hangjuk” – mondta a volt kormányfő. „Ukrajna stratégiai együttműködésre törekszik az Európai Unióval, és elvárható, hogy olyan szabályok szülessenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az Ukrajna területén élő kisebbségeknek legyen valamilyen parlamenti képviselete. Ha a korábbi rendszer nem marad fenn, akkor az új rendszert kell olyan elemekkel kiegészíteni, hogy ne vegyen el jogot az ott élő magyaroktól” – mondta, tárgyalásokat javasolva a budapesti kormányzat és Ukrajna között e témában.

Kovács Miklós a választójogi módosításokkal kapcsolatos magyar fellépés kapcsán közölte: szükségesnek tartják, hogy az anyaország „mutasson kellő érdeklődést, empátiát és tájékozottságot ezekben a kérdésekben”.

A találkozón felmerültek a kedvezménytörvényhez kapcsolódó „Szülőföldön magyarul” oktatási-nevelési támogatás meghirdetésével, megítélésével és folyósításával kapcsolatos problémák. A Fidesz – MPSZ elnöke ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Med­gyessy Péterrel folytatott televíziós vitájára, melyben a magyar kormányfő kötelezettséget vállalt az elmaradt támogatások kifizetésére. „Legutóbb, amikor a hivatalban levő magyar miniszterelnökkel találkoztam, azt az ígéretet kaptuk ország-világ előtt, köztük a kárpátaljai magyarok is, hogy a 2003-as évre járó oktatási-nevelési támogatást a magyar kormány folyósítani fogja a határon túli területekre. Ez mind a mai napig nem történt meg” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: szorgalmazzák, hogy minél hamarabb valósuljon meg az ígéret.

Kovács Miklós a sajtó képviselői előtt rámutatott annak fontosságára, hogy „ami megmaradt a státusztörvényből, legalább azt próbáljuk meg, próbálják meg betartani”.

A felek egyetértettek abban, hogy a Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) a jövőben is meg kell őriznie szerepét és jelentőségét – mondta el lapunknak a találkozót követően Kovács Miklós.

„Néhány hét választ el bennünket az európai uniós csatlakozástól, és lassan egy esztendeje annak, hogy a Magyar Állandó Értekezlet, amely a Kárpát-medencei magyarság közös ügyeinek megvitatására hivatott, nem ült össze, nem foglalkozott azzal a történelmi körülménnyel, hogy május elseje után megváltozik a magyar nemzetrészek közötti kapcsolattartásnak a lehetősége” – jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: a felek szorgalmazzák, hogy még az ország belépése előtt üljön össze a Máért.

ntk