Önazonosság-keresés a kárpátaljai irodalomban

Könyvbemutató Beregszászban

2004. április 2., 02:00 , 168. szám

„Az irodalomnak a mai napig meghatározó emberformáló szerepe van” – hangsúlyozta Penckófer János költő, irodalomtörténész Tettben a jellem c. kötetének beregszászi bemutatóján.

Az író-olvasó találkozóra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szervezésében a Kölcsey Ferenc Szakkollégiumban került sor március 24-én, ahol a szerzővel Hutterer Éva főiskolai tanár beszélgetett.

A nagyszőlősi születésű, jelenleg Beregszászban élő Penc­kó­fer János az Ungvári Állami Egye­temen szerzett tanári diplomát magyar nyelv és irodalom szakon. Évekig dolgozott a Hatodik Síp című irodalmi folyóiratnál. 2002-ben magyar irodalomból doktorált a Debreceni Egyetemen, a Tettben a jellem címet viselő, az elmúlt esztendő végén napvilágot látott irodalomtörténeti monográfia doktori disszertációján alapul.

„Soha nem készültem arra, hogy szakmaként fogom művelni az irodalmat, ugyanakkor mindig is nagyon közel állt hozzám. Ez az irodalomtörténeti monográfia a kárpátaljai magyar irodalom ötven évéről szól, ellenben nem leírása valamilyen általam felismert folyamatnak. Arra törekedtem, hogy olyan szerkezetet, struktúrát hozzak létre, ami úgy működik, mint egy irodalmi műal­kotás – fejtegette Penckófer János. – A könyv írásakor valamennyi kárpátaljai író, költő esetében az önazonosság, a ki vagyok, mi vagyok? bonyolult kérdéskörébe ütköztem. Az önazonosság nem megfogható dolog, hanem egy időben újra és újra megképződő folyamat. Összetevőit együttesen adja a múlttal való találkozás-azonosulás és az elidegenedés” – mondta a könyv szerzője.

A Rákóczi főiskola diákjai az est folyamán felolvastak a költő verseiből, s elhangzott egy részlet a szerző Hamuther c. kisregényéből is. A regény által boncolgatott, s a határon túli magyarság számára rendkívül fontos „menni vagy maradni”  problémakör kapcsán Penckófer János úgy fogalmazott, hogy kiteljesedni csak úgy tud a szakmáját művelő ember, ha mindig van hová Haza mennie.

Mint elhangzott, megjelenés előtt áll az alkotó újabb verseskötete, melyben magyarországi folyóiratokban már publikált költeményeit gyűjtötte egybe.

- nagy-