Ünnep volt, elmúlt…

Beregszászi színház

2004. április 2., 02:00 , 168. szám

Nemrég ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. A jubileum alkalmából a társulat több tagját kitüntette az ukrán Kulturális Minisztérium, a Határon Túli Magyarok Hivatala és a megyei állami közigazgatási hivatal. Az ünnepi előadásra már a színház épületének rohammunkával használhatóvá tett előadótermében került sor. Aztán, amikor véget ért az ünnepség, kiderült, hogy a színházterem továbbra sem használható…

Társulatunk tíz éven keresztül úgy igyekezett népszerűsíteni a színházművészetet, ápolni a magyar kultúrát Kárpátalján, hogy minde­közben nem volt saját otthona, azaz színházépület nélküli színház voltak ők.

Fennállásuk tizedik születésnapja közeledtével azután sokat lehetett hallani arról, hogy a megyei költségvetés is megtámogatja a színházterem kialakításának költségeit, s a társulat végre méltó körülmények között dolgozhat. A munkálatok ugyan elhúzódtak, a társulat tagjai végül maguk súrolták, sikálták a termet, hogy az előadásra eltüntessék a munkálatok nyomait, de a kívülállónak mindez apróságnak tűnt, ha arra gondolt, hogy tízévnyi szenvedés után végül mégiscsak lesz saját színházunk.

Azután március 6-án elkövetkezett a nagy ünnepség. Fontos politikusok töltötték meg az első sorokat, s még a statisztáknak is jutott valamilyen kitüntetés, oklevél.

Amikor azonban elmúlt az ünnep, kiderült, hogy a megítélt támogatás mégsem volt elegendő a terem „lakhatóvá” tételére. Azt már korábban is tudtuk, hogy fűtés továbbra sem lesz a színházban. Az ünnepi alkalomra hősugárzókkal teremtettek elviselhető hőmérsékletet a mintegy kétszáz férőhelyes teremben, s a tűzrendészet csupán egyetlen alkalomra tekintett el az idevágó szigorú előírások betartásától. Ekkor azonban naivan még azt gondoltuk, hogy sebaj, legalább a melegebb hónapokban használható lesz a helyiség. Ám más problémák is adódtak. Nincs befejezve a színháztermet villamos energiával ellátó rendszer, így nincs világítás sem, s további hiányosságokat is megállapított a tűzrendészet.

– A színháznak jelenleg csupán egyetlen be-, illetve kijárata van, tehát ki kell alakítani egy másikat is, addig viszont tűzvédelmi szempontból a terem nem biztonságos – mondta el érdeklődésünkre Balázsi József igazgató. Azt azonban jelenleg még ő sem tudja, hogy erre mikor, s főleg miből kerülhet sor.

Ha az eddigi gyakorlatot tekintjük, emlékezhetünk rá, hogy a színházépület homlokzatát a kamaraterem avatása alkalmából meszelték le, úgy öt évvel ezelőtt, majd további öt évet kellett várni a munkálatok folytatására. Reméljük, nem lesz szükség még öt esztendőre, hogy Beregszásznak végre valóban legyen saját színháza, s nem csak azért dolgoznak majd rajta hébe-hóba, hogy az illusztris vendégeknek legyen hol átadni néhány csokrot és oklevelet.

ntk