28 munkanap áll a pályázók rendelkezésére

Oktatási-nevelési és hallgatói támogatás – 2004

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

Az elmúlt héten végre napvilágot láttak a kedvezménytörvényhez kapcsolódó támogatások idei pályázati kiírásai. A 2002. évi pályázatot követően elvben a 2003. évi kiírás lett volna sorban a következő, míg a mostani pályázat a 2003–2004-es tanévre szól. A március végén meghirdetett pályázat benyújtási határideje május 15., így összesen 41 nap (28 munkanap) áll a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy beszerezzék a szükséges hivatalos okmányokat és a kitöltött pályázati adatlappal együtt leadják azokat a helyi KAMOT-illetékesnél.

A Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) közleménye szerint (március 1.) az előző évi oktatási-nevelési támogatások kifizetésre kerültek, ezen belül 8500 pályázat érkezett Kárpátaljáról, melyekre összesen 274 478 380 forintot fizettek. A gyakorlatban azonban még mindig számos család vár a 2002. évben megítélt támogatás folyósítására. Itt, információink szerint, elsősorban azok­kal a magyarországi OTP-csekkekkel van gond, melyek máig nem jutottak el a címzettekhez.

Mint emlékezetes, 2002 folyamán a pályáztatással megbízott Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) beregszászi irodájába 9243 pályázat érkezett. Az Illyés Közalapítvány (IKA) kuratóriuma még ebben az évben közel 9 ezer pályázatra ítélt meg támogatást. Tavaly októberben az ukrán–magyar vegyes bizottság jegyzőkönyvezte: az oktatási-nevelési támogatást a magyar fél a KAMOT „közreműködésével folyósítaná”. Később az IKA azzal az ürüggyel vette el a KMPSZ-től a pályáztatás lebonyolítását, hogy az nem rendelkezik megfelelő bankszámlával (noha ez kezdettől feltétele volt a pályáztatási szerződésnek)... Amikor azután az IKA és a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsának (KAMOT) elnökei 2003. november 13-án aláírták a pályázat lebonyolítására vonatkozó együt­t­működési szerződést, és az a KAMOT hatáskörébe került, sajtónyilatkozatában Kovács Péter, a KAMOT elnöke elmondta: az „aláírt megállapodásnak megfelelően lehetővé válik az Illyés Közalapítvány Kuratóriuma által megszavazott 8552 darab ukrajnai pályázat kifizetése”. Pár száz pályázatnak tehát már 2003 novemberére „nyoma veszett”.

Az első pályázat az oktatási-nevelési támogatásra a 2002-es költségvetési évre lett kiírva és a mellékelni szükséges iskolalátogatási igazolások a 2001–2002-es tanévre vonatkoztak. Később, a kormány- és a kárpátaljai lebonyolító-váltást követően azonban már a 2002–2003-as tanévre szóló pályázatról beszéltek az illetékesek, és a meghirdetett adatpontosítás során ugyancsak erre a módosított időszakra szóló iskolalátogatási igazolásokat kértek visszamenőleg a támogatásra pályázó szülőktől (azért visszamenőleg, mert ekkor már javában folyt a 2003–2004-es tanév).

Sokan ezek után úgy vélik, hogy mivel most a 2003–2004-es tanévre hirdették meg az oktatási-nevelési támogatást, azzal egy évi támogatási pénzt, gyermekenként 20 000 forintot húznak ki az érintettek zsebéből, hiszen a támogatás a 2003-as esztendőre is járt volna. Medgyessy Péter magyar miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökének márciusi televíziós vitájában a magyar kormányfő kötelezettséget vállalt az elmaradt támogatások kifizetésére. Orbán Viktor a nevezett találkozóra hivatkozva az elmúlt héten Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével találkozva ismételten hangsúlyozta: „…azt az ígéretet kaptuk ország-világ előtt, köztük a kárpátaljai magyarok is, hogy a 2003-as évre járó oktatási-nevelési támogatást a magyar kormány folyósítani fogja a határon túli magyar területekre. Ez mind a mai napig nem történt meg”.

A most meghirdetett pályázat leadásának határideje május 15. 2002-ben több mint 9000 szülő pályázott Kárpátalján oktatási-nevelési támogatásra, s csupán az azt követő adatpótlás több havi, problémáktól sem mentes munkát jelentett az új lebonyolítónak. Az új pályáztatás lebonyolítása azért sem ígérkezik egyszerűnek, mivel azóta számos településen nyílt magyar tannyelvű óvoda, iskola – többek között éppen a „Szülőföldön magyarul” program ösztönzésének köszönhetően –, így várhatóan még több szülő kíván majd részt venni a pályázatban.

Ide kívánkozik, hogy vannak olyan települések, ahol 2002 tavaszán (emlékezzünk vissza, a parlamenti választások időszakában) egyesek heves ellenpropagandát folytattak a magyar igazolvány ellen, lebeszélve a szülőket a koronás okmány kiváltásáról, majd az oktatási-nevelési támogatás igényléséről is. Most sok esetben ugyanezek az emberek a helyi KAMOT-illetékesek, akiknek tiszte begyűjteni a pályázati adatlapokat…

Talán sokan rácsodálkoztak arra, hogy a „jelen pályázatnak NEM feltétele a magyarigazolvány birtoklása” (idézet a pályázati kiírásból). Emlékeztetőül: a kedvezménytörvény tavaly nyári módosításáig a magyar igazolvány megléte feltétele volt a támogatás igénybevételének. A másik fájó dolog, hogy a most meghirdetett kárpátaljai pályázatból hiányzik az eredeti –„Szülőföldön magyarul” program – megnevezés. Egyesek valóban úgy gondolják, hogy ez már (vagy pillanatnyilag) nem fontos?!

Ami a pályázáshoz szükséges dokumentumokat illeti, információink szerint Erdélyben az idei pályázat benyújtásához mindössze a megfelelően kitöltött adatlapra és összesen három (!) kötelezően csatolandó mellékletre van szükség: a pályázó szülő/nevelő személyazonossági igazolványának és a kiskorú gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának fénymásola­tára, valamint a kiskorú gyermek iskolalátogatási igazolásának eredeti példányára. Nincs szükség tehát sem a családösszetételre vonatkozó tanácsi igazolásra, sem a pályázó szülő adószámára, mint azt sokan megtapasztalhatták már a KAMOT-os adatpótlás során, s mint azt az idei kiírás is tartalmazza. Arra a kérdésre, hogy nálunk miért van szükség ezekre a pótlólagos dokumentumokra, sem az adatpótláskor, sem most nem kaptunk választ az illetékesektől.

A pályázóknak tudniuk kell, hogy a pályázatokat kizárólag a településeken, illetve a tanintézményekben működő KAMOT-illetékesnél lehet benyújtani. De mit tegyenek például azok a főiskolai, egyetemi hallgatók, akik nem tudják, hogy a saját városukban, falujukban kik az illetékes pályázati megbízottak?

A szűkös benyújtási határidővel kapcsolatban dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kérdésünkre kifejtette: minden bizony­nyal elsősorban a szülők ügyességén, hozzáállásán, lehetőségein múlik majd, hogy érkeznek-e benyújtani a pályázataikat a szükséges igazolásokkal együtt. Ami viszont a támogatás kifizetését illeti, a KMPSZ elnöke szerint az valószínűleg átcsúszik majd a következő tanévre, ahogyan az korábban is számos esetben előfordult az anyaországi támogatások folyósításával. Ugyanakkor ne feledjük, figyelmeztetett végezetül az elnökasszony, amennyiben jelenleg a 2003–2004-es tanévre hirdettek pályázatot, szeptembertől máris meg kellene hirdetni azt a 2004–2005-ös tanévre.

És végül még egy momentum. 2003. december 19-én a Kárpátaljai Magyar Iskolák Igazgatóinak Fórumán Árpa Péter fórumelnök a Szülőföldön magyarul programról tartva tájékoztatást többek között kijelentette: „Az Ungvári járásban rengeteg visszaélés volt, kétszer pályáztak ugyanazok különböző néven, olyan gyerekek nevében is, akik rég nagykorúak, meg egyéb trükkök voltak bevetve”, mely vádaskodás – érdekes módon – sosem nyert bizonyítást. Ilyen és hasonló kijelentések azóta is számtalanszor megfogalmazódtak, és néhány hétig minden, a pályáztatásban részt vett KMPSZ-aktivistát hanyagsággal, pontatlansággal, esetleg visszaéléssel gyanúsítottak. A vádak alaptalanságát egyértelműen igazolja, hogy az IKA 8500 támogatást kifizetett és vélhetően nem pontatlan, hiányos, jogtalan pályázatokra. Nem lenne itt az ideje elnézést kérni és megkövetni a munkát rendben elvégző, majd becsületükben meghurcolt embereket, pedagógusokat, szülőket?

Popovics Zsuzsanna