Áprilistól 160 ezren kapnak több nyugdíjat

Az év végéig folytatódik a nyugdíjak újraszámfejtése

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

Áprilistól emelik azok nyugdíját, akik a nyugdíjuk újraszámfejtését követően nem voltak jogosultak a járulékemelésre. A nyugdíj egyénileg kért újraszámfejtéséhez szükséges dokumentumok ez év végéig nyújthatók be a helyi nyugdíjosztályokhoz. A munkahellyel nem rendelkező személyek januártól önállóan is részt vehetnek a kötelező nyugdíjbiztosításban.

Olvasóink rendszeresen érdeklődnek a folyamatban lévő nyugdíjreformmal kapcsolatban. Az alábbiakban a legfontosabb információkat foglaltuk össze.

Nyugdíjemelés. Az Ukrajnában jelenleg is zajló nyugdíjreform eddig nem hozott tömeges nyugdíjemelést. Kárpátalján jelenleg kb. 280 ezer nyugdíjas él, a tavalyi évben lefolytatott nyugdíj-újraszámfejtést követően azonban közülük csak mintegy 90 ezren bizonyultak jogosultnak a járulékemelésre. Az emelésből kimaradtaknak januártól 4,2%-kal lett több a nyugdíja, áprilistól pedig összesen 12%-kal kapnak majd többet.

Az emelés feltétele a törvény szerinti, azaz a teljes ledolgozott munkaidő megléte (nőknél 20, férfiaknál 25 év). Kárpátalján kb. 160 ezer olyan nyugdíjas él, akik rendelkeznek a szükséges munkaidővel, ám az országos átlaghoz mérten alacsony fizetésük miatt nem jogosultak a nyugdíjemelésre.

Példa. M. E. 2004 januárjáig 150 hr nyugdíjat kapott, és az általános újraszámfejtést követően nem volt jogosult a járulékemelésre. Ezért januártól 4,2%-kal (6,30 hr) kapott több nyugdíjat, azaz 156,30 hrivnyát. Áprilistól összesen 12%-kal emelkedik M. E. nyugdíja, ami így 168 hr lesz. Az emelést az év elejétől visszamenőleg is megkapja (január, február, március), ami havi lebontásban a 12% és a 4,2% különbözete, azaz 11,70 hrivnya (három hónapra 35,10 hr). A visszamenőleg kifizetésre kerülő összeg külön fizetési listán lesz feltüntetve.

Áprilistól növekszik a minimális nyugdíj összege is. Aki tehát januárig 91,80 hrivnya nyugdíjat kapott, annak áprilistól 102,88 hr jár.

Nyugdíj-újraszámfejtés. A járási/városi nyugdíjosztályok 2004. március 1-jéig valamennyi nyugdíjas járulékát újraszámfejtették a személyi nyilvántartási lapok alapján. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a nyugdíjjárulékot ne az eredetileg figyelembe vett időszak, hanem egy attól eltérő 2 vagy 5 éves időszak alapján számolják újra.

Mint azt korábban megírtuk, ezzel a lehetőséggel azoknak érdemes élni, akiknek magas a ledolgozott munkaéveik száma, és ezen belül be tudnak mutatni olyan, 2 vagy 5 évre szóló fizetési igazolást, amikor bérük meghaladta az akkori hivatalos országos átlagbért. A dokumentumokat 2004 végéig lehet benyújtani a nyugdíjosztályokhoz, s kérni a járulék újraszámfejtését. Eddig egyébként összesen 32 ezer kárpátaljai nyugdíjas kérte nyugdíjának újraszámolását, ebből jelen pillanatig 29 ezer ügy került feldolgozásra.

Önkéntes nyugdíjbiztosítás. Azon személyek, akik nem rendelkeznek munkahellyel és nincsenek nyilvántartva a kötelező nyugdíj-biztosítási adatbankban (nem folyik be utánuk pénz a Nyugdíjalapba), januártól önállóan (munkáltató nélkül) is köthetnek kötelező nyugdíj-biztosítási szerződést. Ehhez fel kell keresni a lakhely szerinti nyugdíjosztályt, ahol megköthető a nevezett szerződés.

A nyugdíjalapba havonta befizetendő összeg nem lehet kevesebb, mint az aktuális minimálbér 33%-a (jelenleg 68 hrivnya), több viszont igen. A szerződés időtartama (1, 2 vagy több év) hozzáadódik az illető munkával töltött éveinek számához. Amennyiben a szerződés például két évre szól, de az adott személy időközben munkahelyhez jut, a szerződést felbontják. A továbbiakban a munkáltató fizeti a nyugdíjjárulékot, mégpedig a kapott fizetés mértékének megfelelően. A szerződéshez kötelezően mellékelt dokumentumok: adószám-igazolás, a munkakönyv és a személyazonosságot igazoló okmány hitelesített fénymásolata.

Popovics Zsuzsanna