Baloga mégis indulhat?

Munkácsi polgármester-választás

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

A munkácsi territoriális választási bizottság március 31-i ülésén törölte a polgármesterjelöltek sorából Viktor Balogát, az ellenzéki Mi Ukrajnánk parlamenti tömörülés képviselőjét, április 2-án azonban, felülbírálva korábbi döntését, a bizottság ismét bejegyezte a jelöltet...

A választási bizottság a munkácsi városi-járási bíróság határozata alapján hozta meg március 31-i döntését, helyt adva Viktor Szvirida polgármesterjelölt keresetének, aki szerint Baloga helytelen életrajzi adatokat adott meg a bizottságnak. Ugyanakkor mint Ivan Berec, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés kárpátaljai regionális képviselete sajtószolgálatának vezetője a Kárpátaljának elmondta, a Baloga által benyújtott életrajzban csupán az nem volt feltüntetve, hol tanult, illetve hol töltötte katonai szolgálatát a polgármesterjelölt. Április 2-án azután a választási bizottság nagy meglepetésre felülbírálta saját döntését, mondván, az okok, melyek alapján törölték Viktor Ba­loga bejegyzését, jelentéktelenek.

A Korreszpondent.net inter­netes hírújság Jurij Peresztát idézve arról ír, hogy a testület március 31-i ülésén nem is vizsgálta a munkácsi városi bíróságnak azt a korábbi határozatát, mely az SZDPU(o) által támogatott Nuszer Ernő bejegyzésének törlését rendelte el, mivel időközben a bizottság megkapta a napokban létrehozott összevont városi-járási bíróság határozatát, mely az új tényállás alapján elrendeli a jelölt bejegyzésének helyreállítását. A már idézett Ivan Berec ugyanakkor rámutat, senki nem tud arról, mit takar az „új tényállás” kifejezés.

További fejlemény, hogy Jurij Pereszta tájékoztatása szerint a beregszászi járási bíróság döntése alapján ugyancsak polgármester-jelöltként jegyezte be az általa vezetett testület Borisz Lukjanec polgármesterjelöltet, akinek ezirányú kérelmét korábban két ízben is elutasította a bizottság a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérve.

Jelen állás szerint tehát nyolc polgármesterjelölt szállhat harcba az április 18-ra kiírt választáson: a Kárpáti Ruszinok Szövetsége által jelölt, s a Mi Ukrajnánk által támogatott Lengyel Zoltán, a Népi Demokrata Párt városi szervezete által jelölt, s az SZDPU(o) támogatását élvező Nuszer Ernő, valamint hat önjelölt: a Mi Ukrajnánk támogatását élvező Viktor Baloga, továbbá Viktor Sevcsenko, Vaszil Bur­nadz, Hanna Ivanicka, Viktor Szvirida és Borisz Lukjanec.

Baráth József