Kiköltöztetik a lakókat

Földcsuszamlás Nagyszőlősön

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

Április 1-jén egy nagy­sző­lősi háztulajdonos három méter hosszú és három cm széles repedéseket észlelt lakóháza falain...

Akkor csupán ez az egyetlen ház sérült meg a Kopányi utcában, ám másnap éjjel hasonló jellegű, kisebb repedések keletkeztek a szomszédos épületeken is – közli a rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának sajtószolgálata. A történtek aggodalmat keltettek az egész utca lakóiban.

A főosztály szakemberei azt tanácsolták a Fekete-hegy alatti Kopányi utca lakóinak, hogy az omlásveszély miatt hagyják el lakóházaikat és helyezzék biztonságba vagyontárgyaikat is. Ugyanakkor megnyugtatták a város lakosságát, hogy más utcákban nem fenyeget omlásveszély.

Szakértői vélemények szerint a házfalakon a Fekete-hegyen keletkezett földcsuszamlás következtében jelentkeztek a repedések. Itt korábban nem észleltek földcsuszamlásokat, most viszont, mintegy 50-60 méterre a lakóházaktól kb. 50 méter hosz­szúságú és 3–10 cm szélességű repedésre bukkantak a szakértők.

A megrongálódott 4 épület viszonylag új, alig néhány éve költözhettek azokba lakóik, akik egyelőre nem tudják, milyen segítségre számíthatnak az állam részéről.

Baráth József