Kitartás, a készítmény és szerencse kellett a sikerhez

Munkácson járt ifj. Dr. Béres József

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

A Munkácsi Magyar Egylet szervezésében múlt vasárnap filmbemutatóval egybekötött előadást tartott a város művelődési házában ifj. Dr. Béres József, a híres Béres Csepp feltalálójának fia.

A Béres Cseppet – az egyik legismertebb magyar gyógyszert – több mint húsz évig gyógyhatású készítményként forgalmazták Magyarországon, és csak 2000-ben nyilvánították hivatalosan jegyzett gyógyszerré. Dr. Béres Józsefet, a gyógyszer kikísérletezőjét sokáig sarlatánsággal vádolták. A most 84 éves tudós ma is jó egészségnek örvend, tulajdonosa egy sikeres részvénytársaságnak, melyet fia és menye visz tovább.

– Édesapám 1920-ban született Záhonyban, egy hétgyermekes cipészmester legidősebb fiaként. Mezőgazdasági szakiskolát végzett, de az egyetem helyett huszonévesen a II. világháborúban kellett harcolnia. A háború után végezte el a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet – meséli ifj. Dr. Béres József.

– Hogyan lett a végzett agrármérnökből feltaláló?

– A 60-as évek elején édesapám megírta doktori disszertációját, melyben már növényélettannal és növényfiziológiával foglalkozott. Később Kisvárdán a burgonya és a dohány vírusos betegségeit kutatta. Megfigyelte, hogy a vírusok jelenléte önmagában nem vált ki betegséget, csak a legyengült növényeket betegítik meg. Kutatásai igazolták, hogy a csökkentett ellenálló képesség elősegíti a betegség kialakulását. Ké­sőbb állatokat is sikerült nyom­elempótlással gyógyítani, ebből következtetett arra, hogy a terápia embereknél is hatásos lehet.

– A kísérletezéshez felszerelt labor szükséges…

– Kezdetben fürdőszobánkban kísérletezett édesapám, majd a 70-es évek elején a kisvárdai kórház laboratóriumában nyílt lehetősége arra, hogy a gyakorlatban próbálja ki a nyomelempótlás hatását az emberi gyógyításban.

– Mitől „csodaszer” a Béres Csepp?

– Semmi titok nincs ebben. Az ember számára élettanilag fontos nyomelemeket tartalmaz speciális összetételben, amilyen a cink, a molibdén, a vas, a kobalt és sok más nyomelem.

– 1975-ben még kuruzslással vádolták édesapját. Hogy lett ebből mégis sikertörténet?

– 1977-ben „bevizsgálták” a cseppeket, és 1978-ban a Her­bária nevű állami vállalat megkezdte gyártását. 1989-ben 150 millió forintért vásárolta vissza édesapám saját találmányának gyártási jogát, mivel úgy látta, hogy az állami vállalatnál nem megfelelő minőségben állítják elő a cseppet. Azóta saját cégünk, a Béres Gyógyszergyár Rt. gyártja a cseppet további 40 termékünkkel együtt, kifogástalan minőségben. Édesapám kitartása, maga a készítmény és egy adag szerencse is kellett ahhoz, hogy gazdasági sikertörténet legyen a Béres Cseppből. A cég által megtermelt haszonból, lehetősé­geinkhez mérten, támogatjuk a rászoruló magyarországi és határon túli magyarokat egya­ránt, hisz ezt, édesapánk szellemiségének megfelelően, kötelességünknek tekintjük.

Badó Zsolt