Magukra hagyatva

Bátyúi kultúrház

2004. április 9., 02:00 , 169. szám

2002 novemberében a Bátyúi Nagyközségi Tanács tulajdonába került a korábbi vasutas művelődési ház. Az előző tulajdonos minden mozdíthatót elszállított az ingatlanból, ráadásul a hatalmas épületet a fűtési rendszerről is „lekapcsolta”, így a település gyakorlatilag csak a gondokat örökölte meg az intézménnyel, amelynek folyamatosan romlik az állaga a beázó tető miatt. Pedig egy akkora településnek, mint Bátyú, szüksége volna egy olyan épületre, mely egész községet megmozgató rendezvények otthonául is szolgálhatna.

Beregszászi Ferenc polgármester elmondta: kezdetben a vasút nem akarta átadni a községnek az épületet, árverésre is bocsátották, de nem talált gazdára. Azonban a tanács feltételül szabta, hogy csak abban az esetben veszi át a korábban szintén a vasút által építtetett ötemeletes panellakásokat a velük járó valamennyi gonddal, ha megkapja a kultúrházat is, így – mivel a vasút szabadulni akart a nyűgtől –, végül megtörtént az átadás.

Múlt év áprilisától meg is kezd­hette munkáját Vakaró Katalin, a művelődési ház új igazgatója, aki a tanáccsal karöltve próbálja feltámasztani a kulturális életet a beregszászi járási nagyközségben. A megfelelő bútorok és berendezési tárgyak pótlása viszont meghaladja a tanács anyagi lehetőségeit, ráadásul a tavalyihoz képest 27 000 hrivnyával csökkent a helyi költségvetés. A fűtés sem megoldott, hisz a vasút egy ekkora épület fűtéséért havi 4500/5000 hrivnyát is elkér, amit nem vállalhat magára a tanács. A megoldás a polgármester szerint az lenne, ha önálló fűtési rendszerre állnának át, de egyelőre ennek sincsenek meg az anyagi felté­telei.

A régi községi kultúrházból 70 darab széket szállítottak át, 51 újat vásároltak, és a vállalkozóktól adományba kapott deszkából padokat készíttettek, ezzel tudták átmenetileg megoldani, hogy legyenek ülőalkalmatosságok a színházteremben. Az elmúlt nyáron meg­próbálták rendbe hozatni a tetőt, de a felújítás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az épület továbbra is beázik, az emeleti helyiségekben a nyirkosság miatt vako­latdara­bok hullanak a plafonról, meséli Vakaró Katalin igazgató.

A polgármester szerint az igazi megoldást az jelentené, ha sátortetővel fednék be az épületet, erre viszont támogatás híján csak akkor lesz a tanácsnak lehetősége, ha értékesíteni tudja a vasútállomás körüli telkeket, amelyeket most vendéglátó-ipari egységeket üzemeltető vállalkozók bérelnek.

Badó Zsolt