Dekoratív és hasznos

2004. április 16., 10:00 , 170. szám

Dekoratív kinézete miatt az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, a citromfű kertészeti szempontból is jelentős növény. Díszítő jellege miatt kiválóan telepíthető fűszerkertbe vagy kerti sütőberendezések környezetébe, így kettős hasznosítású dekoráció. A tudományos nevén Mellissae officinalis, az ajakosok családjába tartozó, széleskörűen elterjedt növény. Keleten Délnyugat-Szibériáig, délen Perzsiáig, Turkesztánig előfordul. Mifelénk majdnem minden erdőszéli társulásban megtalálható. Kárpátalján Baktán kísérletek folynak a termesztésbe való bevonásáról.

A citromfű lágy szárú évelő növény, alsó ágai elfásodnak. Levelei keresztben átellenes állásúak, 3-6 cm hosszúak, szőrös, fűrészes szélűek, felületük kissé hólyagos. Virágai a felső levelek hónaljában képződnek. Bimbós állapotban sárgák, kinyílás után fehérek. Július elejétől augusztus közepéig virágzik. A virágok nektárt termelnek, ennek köszönhetően a citromfű jó mézelő. Gyökerei a gyöktörzs gumóiból képződnek. A növény kezdeti fejlődése lassú. Az idősebb növények kihajtása március végén, április elején kezdődik.

Gyűjthetők a növény föld feletti virágos hajtásai. Ezek zölden szárítva képezik a citromfűtea drogját. A friss növényből készült illóolaj (Aetherdeum melissae) a kereskedelemben keresett termék.

A citromfű az idegi alapon jelentkező betegségek egyik legelterjedtebb fitoterápiás gyógyszere. Nyugtató, külsőleg antivirális hatású. Az előbb említetteken felül jó görcsoldó, gyomorideg és bélpanaszok, pszicho-vegetatív szívidegesség, migrén és epehajtó tulajdonsággal bír. Fokozza az emésztőnedv-termelést. Gyulladáscsökkentő hatása a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladásaiban, valamint külső felhasználás során érvényesül. Ezenfelül hisztéria, hipochondria, ideges hasmenés és idegi alapú hányás ellen, valamint túlfáradás miatti depresszió és terhes állapotban fellépő szédülési, fejfájásos panaszoknál alkalmazható. A citromfűvel szemben mellékhatás csak kis mértékben fordul elő. Az illóolajra érzékenyebb embereknél fejfájás, émelygés, esetleg orrnyálkahártya-duzzanat fordulhat elő.

A növény fő hatóanyaga a citronellae (az illóolaj 40 %-a), citrál, lanilol, flavonoidok és fenolkarbonsavak, többek között rozmaringsav.

A melissaolaj és egyes komponensei (geraniol, linalool, citronellál) bakterisztatikusak, a hatással szemben azonban terisztencia alakulhat ki. Az 1990-es években közölt eredmények szerint a melissaolaj és komponense, a citrál az adeno- és herpeszvírusok ellen hatásos. Ehhez társul a növény cserzőanyagainak antivirális hatása. A rozmaringsavaknak és egyéb fontos vegyületeknek köszönhető egyes vírusok szaporodását gátló hatása.

Terra Design