A facsemeték ültetéséről néhány sorban

Április a gyümölcsösben

2004. április 16., 10:00 , 170. szám

A tavasz eljövetelével sokan ültetnek kisfát a kertjükben. Az alábbiakban következzék néhány jó tanács azzal kapcsolatban, milyen szempontokat kell figyelembe venni, és melyek azok a főbb lépések, amelyekből a csemeteültetés áll.

A legfontosabb az ültetési idő helyes megválasztása. Az ültetés ideje az őszi lombhullástól a tavaszi rügyfakadásig tart, ha az idő és a föld fagymentes, valamint a talaj nem sáros.

A facsemete ültetésének legfontosabb lépése az ültetőgödör helyes kiásása. Aszerint, hogy a terület talaját előzetesen megforgattuk-e, vagy csak megszántottuk, kisebb vagy nagyobb ültetőgödröket ássunk. A gödör mélységét, s ezzel együtt a szélességét is az altalaj minősége határozza meg. Olyan altalajrétegbe soha ne hatoljon be a gödör, amely rétegben a növény nem találja meg a terjeszkedési feltételeit (szikes talajvizes, kövesmárga, terméketlen agyag stb.), mert ilyen helyeken az ültetőgödör úgy funkcionál, mint a virágoscserép, amit egy-két év alatt "kinő" a kisfa, s a széleken a gyökér legfeljebb felfelé kanyarodva tudja folytatni az útját. A gyökérzet nagy része viszont ide-oda görbülve tud csak növekedni, ami abból áll, hogy beszövi a gödör földjét, s amikor azt kiélte, a fa fejlődése erősen visszaesik.

A gödör mélységét tekintve olyan legyen, mint amilyen mélyen az eredeti helyén a talajban volt. Általában azt lehet mondani, hogy a mélyrétegű levegős talajokon (homok, humuszos homok és könnyű vályog) 1, 1,2 m széles és 60-80 cm mély, viszont sekély rétegű vagy levegőtlen talajokon 1,4-1,5 m széles és 50-60 cm mély gödröket szoktunk ásni. Ültetés során a felső 20-30 cm-es tápdús talajréteget tegyük külön, ez fog majd a gödör aljára, közvetlenül a gyökérhez kerülni. Alaptrágyázásként ezt a talajt még 1-1,5 vedér érett istállótrágyával vagy komposzttal is keverjük össze. A friss istállótrágya nem megfelelő, mert az erjedésben lévő, gyorsan bomló szerves anyag a gyökerek rothadását, pusztulását okozhatja. A gödröket lehetőleg 3-4 héttel előre ássuk meg.

Az ültetőgödör helyes kiásása után a növényt készítjük elő: a gyökereket éles ollóval visszametszve eltávolítjuk a sebzett, roncsolt részeket. Ajánlatos a beiszapolás elvégzése is, amihez rovarirtó szert is keverhetünk. A beiszapolás megakadályozza a kiszáradást, a rovarirtó szer pedig a talajlakó kártevők rágcsálása ellen véd.

Magát az ültetést helyesen két ember tudja elvégezni: a talajban a gyökerek természetes helyzetben egyenletesen elosztva helyezkedjenek el. Az egyik ember tartja a növényt, a másik pedig a földet húzza a gyökerekre. Minden 15-20 cm-es réteg betemetése után a talajt óvatosan megtaposva tömörítsük a gyökereket.

Tavaszi ültetéskor a gödröt teljes betemetése előtt egy-két vedér vízzel beiszapoljuk, majd száraz földdel temetjük be.

M. B.