Létrejön a Baloga–Nuszer párbaj?

Munkácsra figyel majd az ország

2004. április 16., 10:00 , 170. szám

Végkifejletéhez közeledik Munkácson a polgármester-választási kampány. Jelen állás szerint nyolc polgármesterjelölt szállhat ringbe a polgármesteri székért az április 18-án, vasárnap megtartandó választáson. Bár a jelöltek száma elég magas, csupán Viktor Baloga és Nuszer Ernő tekinthető valóban esélyesnek a polgármesteri poszt elnyerésére, persze csak abban az esetben, ha adottak lesznek a megmérettetés feltételei.

A bizonytalanság egyik oka, hogy például a munkácsi választási körzetekben csupán Nuszer Ernő agitációs anyagai találhatók meg, s a körzeti választási bizottságok kizárólag az ő bejegyzéséről tájékoztatják a választókat – állítja a Viktor Balogát támogató Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés kárpátaljai regionális képviseletének sajtószolgálata. Továbbá a sajtószolgálat jelentése szerint a munkácsi városi territoriális választási bizottság olyan adatok benyújtását kéri a társadalmi szervezetek megfigyelőinek bejegyzéséhez, melyeket a törvény nem ír elő, azaz szerintük megsértik a szóban forgó jogszabályt.

Mint emlékezetes, január elején adminisztratív eljárás indult több városi tanácsi képviselő ellen, akik amikor a belügyi egységek a munkácsi városházán hivatalába segítették Miroszlav Opacskót, az elnök által kinevezett ideiglenes polgármestert, megpróbáltak átjutni az épületet körülvevő rendőrkordonon. Akkor az ungvári járási bíróság első fokon vétkesnek találta Lengyel Zoltán, Jevhen Fegyiv, Olekszandr Halaj és Olekszandr Bokotej képviselőket. Viktor Baloga parlamenti képviselő és polgármesterjelölt sajtószolgálatának tájékoztatása szerint múlt heti ülésén a megyei fellebbviteli bíróság semmisnek nyilvánította az ungvári járási bíróság döntését, és törvénysértés hiányában lezárta az ügyet.

Információink szerint több nyugati ország megfigyelői is jelen lesznek a városban a hétvégén, hogy nyomon kövessék a választások menetét.

B. J.