Átalakult a könyvkiadási alkuratórium

Alkuratórium helyett szaktanácsadó testület

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Április 19-én Ungváron átalakult a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Határon Túli Könyvkiadási Tanácsának Kárpátaljai Alkuratóriuma, mely szakmai testület feladata a kulturális minisztérium éves könyvkiadási támogatásának helyi elosztása.

A kárpátaljai alkuratórium tíz évig működött változatlan alapszabállyal, tagjait a magyar társadalmi szervezetek és a történelmi egyházak delegálták. Minisztériumi javaslatra mostantól új felállásban működik a szaktanácsadó grémium. Az új működési szabályzat szerint az alkuratórium munkájában a Magyar Írószövetség helyi tagozatának küldöttei, a helyi magyar könyvkiadók képviselői és a térségben működő irodalmi folyóiratok 1-1 megbízottja vesz részt. Az újonnan megalakult 11 fős alkuratórium elnöke Vári Fábián László költő, titkára Varga Béla, a Szvit Kiadó magyar szerkesztőségének vezetője.

A NKÖM által meghirdetett idei könyvtámogatási pályázat leadási határideje április 30., a szakmai tanácsadó testület ezt követően dönt a beérkezett pályaművek rangsorolásáról. Az elmúlt évben a 25 pályázó kéziratból 15 nyert támogatást. Az idei magyarországi költségvetési megszorítások ezt a pályázati keretet is szűkítették. A kárpátaljai magyar könyvek megjelentetését korábban 3 millió forint körüli összeggel támogatta a minisztérium a kárpátaljai alkuratórium döntése alapján, ami most mintegy egynegyedével csökken.

-nagy-