Hármas keresztelő Bótrágyon

A legidősebbek sem emlékeznek hasonlóra

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

A beregszászi járási Bótrágy református templomában hármas keresztelőt tartottak az elmúlt vasárnap. A község legidősebb lakói sem emlékeznek hasonlóra, így nem csoda, hogy mind a református gyülekezet, mind a falu számára nevezetes volt az esemény.

Vasárnap a hagyományoknak megfelelően beharangoztak a helyi református templomba, majd az istentisztelet előtt sor került az ünnepi szertartásra. A hagyomány szerint jelen voltak a keresztelendő gyermekek szülei, valamint a 3-3, illetve 2 pár választott keresztszülő.

Estók István helyi református lelkész köszöntőjében elmondta: "A szülőknek háromszor kellett igent mondaniuk. A házasságkötéskor egymásnak, másodszor az elnyert gyermekáldásra, és harmadszor arra, hogy született gyermeküket Isten dicsőségére és magasztalására nevelik, és neveltetik a keresztszülők által." A tisztaságot jelképező keresztvízzel két fiú és egy leány – Zoltán, Kristóf és Noémi – kapott nevet a keresztségben.

Az 1846 lakosú Bótrágy közjegyzője tavaly 17 születést anyakönyvezett, a halálozások száma 23 volt. A községben idén eddig 8 gyerek született, és két helyi lakos halt meg.

-vn-