Javulnak a telefonvonalak

Új telefonközpontok az Ungvári járásban

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Tiszasalamon után Csapon, Eszenyben, Kis- és Nagydobronyban, valamint Cservonán is új digitális telefonközpontokat szerelt fel az Ukrtelekom, amelyeket hétfőtől (április 19.) folyamatosan helyeznek üzembe.

A falvakban a vezetékek 98%-át is kicserélték, miáltal jelentősen javult a telefonszolgáltatás minősége, tudtuk meg Curkó Lászlótól, az Ukrtelekom csapi regionális központjának vezetőjétől. Az új digitális központoknak köszönhetően jelentősen nő az előfizetők száma is, hisz például Kisdobronyban és Cservonán, ahol idáig nem volt önálló telefonközpont, most felszereltek egy-egy kettőszázötvenhat előfizető bekötésére alkalmas új digitális központot, miközben az új központnak köszönhetően Nagydobronyban is 540-re bővülhet az előfizetők száma. A régióhoz tartozó többi ungvári járási településen is, ahol eddig analóg telefonközpontok működtek, mostantól átlagosan a duplájára nőhet a telefonnal rendelkezők száma, akiknek a hálózatba történő bekapcsolása folyamatosan zajlik. A falvakban az eddigi számok helyenként megváltozhatnak, ami egyeseknek némi kellemetlenséget okozhat – tudtuk meg.

Ilija Curkó részlegvezetőtől megtudtuk, hogy a hálózatba most bekapcsolódóknak a csatlakozásért 160 hrivnyát kell fizetniük, továbbá a telefonvonal kiépítéséért 224-től 448 hrivnyáig terjedő összeget számlázhatnak attól függően, hogy mennyi munkával és anyagi ráfordítással jár a hálózatba történő bekapcsolás.

Az előfizetési díjak esetleges emelkedésére vonatkozó kérdésünkre a szakember elmondta, hogy az Ukrtelekom vezetői eddig nem informálták erről a csapi regionális központot, de egy esetleges tarifaemelés nem zárható ki, hisz Kárpátalján jelenleg alacsonyabbak a telefonálás költségei, mint a többi ukrajnai megyében.

B. Zs.