"Vérré válni a közösségben..."

X. Bátyúi Költészeti Napok

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Tizedik, jubileumi alkalommal tartották meg a Bátyúi Költészeti Napokat április 17-én a Bátyúi Középiskolában. A megye magyar középiskolásainak hagyományos versmondóversenyét a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezte.

A nívós megmérettetésen az ungvári, beregszászi, nagyszőlősi és felső-Tisza-vidéki körzetekben lezajlott elődöntők legeredményesebb résztvevői, valamint a Győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakiskola három növendéke vett részt.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a tizedik alkalommal megrendezett Bátyúi Költészeti Napok jó példája annak, hogy az értékteremtés céljával kialakított hagyományokat nem szabad 3-4 évente újrafogalmazni, átrendezni-átszervezni. Az elnökasszony egyúttal megköszönte valamennyi iskolaigazgató, irodalomtanár, szervező-pedagógus áldozatos munkáját, akik évről évre hozzájárultak a vetélkedő sikeréhez.

Az ünnepi megnyitón a résztvevők megtekinthették Hidi Endre keramikus kiállítását, bemutatkozott a magyarországi Leveleki Általános Iskola, a bátyúi diákok kárpátaljai költők műveit tolmácsolták zenés-irodalmi összeállításukban.

A szabadon választott versek után 11 versenyző szavalhatta el a második fordulóban a kötelező verset: Kecskés Béla Vérré válni c. költeményét. "Mielőtt elmondunk egy verset, meg kell érteni azt, meg kell tanulni együttgondolkodni alkotójával. A mai nap folyamán ez sok versenyzőnek sikerült" – értékelt Vári Fábián László József Attila-díjas költő, a zsűri elnöke.

A nyertesek: 1. helyezettek holtversenyben – Szász Orsolya (Győri Kazinczy Ferenc Gimnázium) és Varga Szabolcs (Nagyberegi Református Líceum, felkészítő tanár Snicer Zsolt); 2. helyezett – Bárány Réka (Győri Kazinczy Ferenc Gimnázium), 3. helyezett – Józan László (Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, felkészítő tanár Vidnyánszky Éva).

A versenyzők átvehették a KMPSZ emléklapját, valamint könyvjutalomban részesültek. A díjazottak egy-egy neves kárpátaljai alkotóművész – Magyar László, Kolozsvári László, Jankovics Mária, Tóth Lajos, Erfán Ferenc – festményét is átvehették Riskó Györgytől, a Révész Imre Társaság alelnökétől, a KMKSZ kulturális titkárától. Különdíjként a három magyarországi versenyző Hidi Endre-kerámiát, Bíró Nóra és Béres József bátyúi versmondók a sátoraljaújhelyiek könyvajándékát vehették át.

Három kárpátaljai versenyző – Varga Szabolcs, Józan László és Csordás László – győri táborozásra kapott meghívást, továbbá a verseny legjobb három kárpátaljai helyezettje felkészítő tanáraikkal együtt részt vehetnek az "Anyám fekete rózsa" elnevezésű XIV. Magyar Nyelvű Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozón, melyre április 29-30-án kerül sor Veresegyházán.

ferenczi