Iskola és gyülekezeti terem egyben

Épül a szürtei cigányiskola

2004. április 30., 10:00 , 172. szám

Mint arról korábban már hírt adtunk, a szürtei cigánygyerekek számára korszerű iskolát épít a hollandiai Nieuw-Vennep város kálvinista gyülekezete.

– Az épület kétszintes, összkomfortos, a legkorszerűbb nyílászárókkal, központi padlófűtéssel és vizesblokkal felszerelt, a XXI. század követelményeinek minden szempontból megfelelő lesz – tudtuk meg Bátori Józseftől, az építkezést koordináló Dorcas AID segélyszervezet munkatársától. Mint elmondta, az építkezés tavaly kezdődött, majd a kényszerű téli szünetet követően, április 4-től újrakezdték a munkálatokat a nieuw-vennepi önkéntes építők. Jelenleg négy fő dolgozik az épületen, akik a tetőtéri helyiségek kialakítása mellett a kazánház és a fűtési rendszer beállításán dolgoznak. Ha minden a terveknek megfelelően halad, szeptemberre elkészül az iskola mellett a helyi református cigánygyülekezetnek is helyet adó épület – tájékoztatott Bátori József.

Sankó József, a Szürtei Református Cigánygyülekezet gondnoka lapunknak elmondta: a Kozma Károly misszionáriusnak köszönhetően hat évvel ezelőtt megalakult önálló szürtei cigánygyülekezet istentiszteleteit, bibliaóráit eddig magánházaknál tartotta, de mostantól az új épület tetőterében egy hatalmas gyülekezeti terem áll majd rendelkezésükre.

A cigányok másik nagy problémája az volt, hogy a gyerekek közül kevesen jártak az állami iskolába, sokan nem tanultak meg még írni és olvasni sem. Tavaly ősztől azután a még csak félig kész épületben kialakítottak egy termet, ahol fűrészporos kályhával fűtöttek, hogy megkezdhessék az alapok oktatását az analfabéta kicsinyeknek. Huszonkét gyerek iratkozott be akkor az iskolába, ahol Kozma Károlyon és Sankó Józsefen kívül egy amerikai és egy dán önkéntes tanítja a gyerekeket a betűvetésre. A kezdeményezők reményei szerint a szeptemberre teljesen elkészülő szép új iskolában még több cigánygyerek szerezheti majd meg az általános műveltség alapjait.

Badó Zsolt