A nyári továbbképzésekről tárgyaltak

Ülésezett a KMPSZ elnöksége

2004. április 30., 10:00 , 172. szám

Az Oktatási Minisztérium (OM) által támogatott pedagógus-továbbképzések, valamint a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia szervezésével összefüggő kérdések szerepeltek a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) múlt pénteki elnökségi ülésének napirendjén.

G. Varcaba Ildikó, a KMPSZ módszertani szaktanácsadója ezzel kapcsolatban elmondta: idén 31 magyarországi nyári tanfolyam közül válogathattak a pedagógusok. E képzésekre 354 jelentkezést fogadtak, a határidőn túl, vagy az ugyanazon személy által egy időben lebonyolítandó képzésekre benyújtott pályázatokat a szigorú jelentkezési feltételek miatt elutasították. Az OM Oktatási Tanácsa az OM Határon Túli Magyarok Főosztályának támogatásával Kárpátalja számára 235 helyet biztosított ezeken a képzéseken, így 119 pályázatot el kellett utasítaniuk a szervezőknek. Figyelembe véve azonban, hogy néhányan egyszerre több képzést is megpályáztak, néhány pályázatot pedig hiányosan töltöttek ki, az említett keretszám gyakorlatilag minden jelentkező számára lehetővé teszi, hogy részt vegyen valamely anyaországi továbbképzésen a nyár folyamán.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség idén is megrendezi hagyományos nyári táborait, melyek felhívásai hamarosan a sajtóban is megjelennek, s egy-két héten belül eljutnak az iskolákba is. Jó hír, hogy az elnökség egyhangúlag úgy döntött, táborai közé emeli a Salánkon megrendezendő Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábort is.

A továbbiakban az elnökség megvitatta a KMPSZ honlapjának kidolgozás alatt álló tervezetét, amely már a közeljövőben mindenki számára hozzáférhetővé válik, valamint határozat született arról is, hogy a tanév végéig a KMPSZ ellenőrző bizottsága minden magyar tannyelvű oktatási intézményben felméri a szövetség leltárkönyvében szereplő eszközök meglétét, illetve állapotát.

V. I.