Pallóból Debrecenig

Dr. Bódi Béla Beregszászban

2004. április 30., 10:00 , 172. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának vendége volt április 21-én dr. Bódi Béla Szent-Györgyi Albert-díjas matematikus, a Debreceni Tudományegyetem professzora, az Ungvári Nemzeti Egyetem egykori tanára. A főiskola pedagógusai és diákjai mellett a találkozóra eljött számos tanítványa és tisztelője is.

– Nem ismertem még egy ilyen embert, aki ennyire megszállottja lett volna a munkájának. Ahol állt, ült, akármivel foglalkozott, csak a matematika járt az eszében, s káderek egész seregét nevelte ki Kárpátalján és Magyarországon – méltatta a vendéget dr. Kótyuk István, a filológiai tudományok kandidátusa, a Rákóczi főiskola tanszékvezető tanára, a professzor jó barátja, egykori kollégája az ungvári egyetemen.

Bódi Béla életútja valóban nem hétköznapi. Az ungvári járási Pallón született 1935-ben. Középiskolai tanulmányait Pallón, Sislócon és Ungváron végezte, majd 1954-ben az ungvári egyetem diákja lett. 1958-tól a Gagarin-program keretében a moszkvai egyetemen folytathatta tanulmányait. 1963-ban megvédte kandidátusi disszertációját, s visszatért az ungvári egyetemre. Az itt tanárként eltöltött 28 év után, 1991-ben hívták meg a debreceni egyetemre. Tudományos eredményeiért és iskolateremtő tevékenységéért 2001-ben a Bolyai János Matematikai Társulat Szele Tibor Emlékéremmel tüntette ki. A debreceni egyetemen folyó nemzetközileg elismert algebrai kutatások, valamint a csoportalgebra meghonosításáért Magyarországon 2004 januárjában megkapta az Oktatási Minisztérium kutatási munkáért járó legmagasabb kitüntetését, a Szent-Györgyi Albert-díjat.

Az egykori tanítványok nevében Pallay Dezső főiskolai tanár elevenítette fel diákkori élményeit a matematikusok "Béla bácsi"-járól. Végezetül dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola elnöke kifejtette: Bódi Béla példaként szolgálhat minden diák számára a tekintetben, hogy erős akarattal, kitartással és szorgalmas munkával nagy dolgokat lehet elérni, s reményét fejezte ki, hogy a következő tanévben nem vendégként, hanem előadó tanárként találkozhatnak ismét a professzorral a főiskola most induló matematika–informatika szakán.

ferenczi