Szelmenciek a kongresszusban

Az amerikai kongresszus az Európai Unióhoz fordul Szelmenc ügyében

2004. április 30., 10:00 , 172. szám

Az Európai Uniónál fog közbenjárni az amerikai kongresszus emberi jogi frakciója annak érdekében, hogy határátkelő nyíljon Szelmencen, a szlovák–ukrán határon fekvő, csaknem hatvan éve kettévágott magyarlakta faluban.

A kongresszus nagy tekintélyű frakciója múlt szerdán meghallgatta Tóth Lajost, a szlovákiai Nagyszelmenc és Illár Józsefet, az ukrajnai Kisszelmenc polgármesterét, szakértőként pedig Zelei Miklós írót, A kettézárt falu című könyv szerzőjét, Rastislav Kacer szlovák és Mihajlo B. Reznik ukrán nagykövetet, valamint Nagy Sándort, az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja (CHACR) nevű washingtoni magyar lobbiszervezet vezetőjét.

A falut 1944-ben vágták ketté, amikor Kárpátalját a Szovjetunióhoz csatolták. Az egyetlen éjszaka meghúzott új államhatár családokat szakított ketté, rokonokat, barátokat választott el, és ha a szelmenciek meg akarják látogatni egymást a túloldalon, majd száz kilométeres kerülőre kényszerülnek a számukra méregdrága, 30 dolláros vízum beszerzése után. Nagyszelmenc 620 és Kisszelmenc 210 lakosa már évek óta szorgalmazza Pozsonyban és Kijevben egy egyszerűsített, gyalogos határátkelő megnyitását.

A magyar származású Tom Lantos demokrata párti, valamint Frank Wolf republikánus párti képviselő által vezetett frakció számos tagja nemrég levelet intézett Mikulás Dzurinda szlovák kormányfőhöz és Leonyid Kucsma ukrán elnökhöz, arra kérve őket, segítsék elő a határátkelőhely megnyitását az ikerfaluban.

Mihajlo Reznik washingtoni ukrán nagykövet a meghallgatáson kormánya minimálprogramjának nevezte, hogy legalább a jeles napokon, évente négy-öt alkalommal ideiglenes átkelőt nyissanak Szelmencen, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész tárgyalni a kérdésről a szlovák féllel.

Rastislav Kacer, a május elsejétől EU-tag Szlovákia nagykövete fogadkozott, hogy kormánya "akár már holnap is" teljesítené a szelmenciek kérését, de egyelőre arra vár, milyen választ kap Brüszszelből a határrezsim enyhítésével kapcsolatos kezdeményezésére.

Diane Watson képviselőnő közölte, hogy az emberi jogi frakció tagjai levelet intéznek az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy tegye lehetővé a szelmenci átkelő megnyitását, amenynyiben annak akadálya lenne.

Illár József a meghallgatás után az MTI-nek úgy nyilatkozott, kezd derűlátó lenni, hogy a hosszú évek fáradozása meghozza gyümölcsét. Kiemelte Watson képviselőnő szavait, hogy a kongreszszusnak anyagilag is segítenie kellene az elmaradottabb Kisszelmencet az átkelő infrastruktúrájának a kialakításában.

Tóth Lajos nagyszelmenci polgármester is derűlátónak mondta magát, de hozzátette, már 5-6 éve az, hiszen anélkül nem megy.

Nagy Sándor, a meghallgatást kezdeményező washingtoni lobbiiroda vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai magyarság továbbra is szívügyének tekinti és szoros figyelemmel fogja kísérni a szelmenci határátkelő sorsát.

Zelei Miklós benyomása szerint most elindult valami, miután egy külső, tekintélyes fórum felkarolta az ügyet, amelyet eddig a szlovák és az ukrán fél ide-oda tologatott.

MTI–ntk