A határon a helyzet változatlan

Magyarország az EU tagja lett – sajtótájékoztató Ungváron

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Sem a vámszabályok terén, sem a határátkelés rendjét illetően nem várhatók különösebb változások Magyarország EU-csatlakozásából kifolyólag – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az Ungvári Magyar Főkonzulátus vezető diplomatái tartottak április 29-én Ungváron a Nemzetiségek Házában.

Szabó Ottó főkonzul beszámolójában hangsúlyozta: az Európai Unió bővítése Magyarország számára politikailag és érzelmileg is fontos eseményt, az Európába való hazaérkezést jelenti. Magyarországnak érdeke, hogy a Kárpát-medencében stabilizálódjanak a politikai viszonyok, erősödjön a regionális együttműködés, és segítséget nyújtson azoknak, akik egyelőre kívül maradtak az Európai Unión – hangoztatta.

Budapest számára ugyanakkor nem ért véget a folyamat: a keleti bővítés, az európai egység egyszerre magyar és összeurópai érdek. Ezt a felfogást tükrözi a magyar–ukrán vízum-megállapodás is, melynek értelmében Magyarország ingyenes vízumkötelezettséget vezetett be az ukrán állampolgárokkal szemben. Ez a kedvezményes rendszer nem változik a május 1-jei csatlakozás után sem – mutatott rá a diplomata. A magyar kormányt ugyanakkor az európai biztonság fokozásának igénye, a gazdasági együttműködéshez fűződő érdekei mellett a szomszédos országokban jelentős számban élő magyar kisebbség iránt érzett felelőssége is motiválja, és ezt a jövőben is szem előtt tartjuk – mondta Szabó Ottó főkonzul.

Viski János vezető konzul a vízumkiadás gyakorlatáról számolt be. Az elmúlt 6 hónap alatt több mint 100 ezer vízumot adtak ki, ebből közel 63 ezret az ungvári és 37 ezret a beregszászi ügyfélfogadó iroda készített el. A kezdeti nehézségek után mára normális rendben folyik a munka az irodákban. A vízumkiadás idejét sikerült 2-3 napra csökkenteni, jelezte a diplomata, ugyanakkor, mint mondta, a közeljövőben ismét egy nagyobb igénylési hullám jelentkezésével számolnak. Mint rámutatott, egyre nagyobb számban fordulnak az ügyfélfogadó irodákhoz azok, akik érvényes vízumukat új útlevelükbe kívánják átvezettetni, és szaporodik azok száma is, akik a fél évre engedélyezett 90 napi tartózkodási keret kimerülésével kérik segítségüket, hogy ismét beutazhassanak Magyarországra. "Sajnos ebben az esetben nem tudunk segíteni, ezért azt javasoljuk, hogy aki hosszabb ideig szeretne kint tartózkodni, próbáljon meg D-típusú vízumot igényelni" – mondta Viski János.

1999 óta dinamikus fejlődés tapasztalható Ukrajna és Magyarország gazdasági kapcsolataiban, tavaly a két ország árukereskedelmi forgalma elérte az 1 milliárd dollárt – emlékeztetett beszámolójában Szentpéteri Bertalan gazdasági attasé. Kárpátaljai viszonylatban ugyan nem sikerült elérni a 200 millió dolláros áruforgalmat, de az idei évben máris érzékelhető a növekedés, s bár az Európai Unió egyes termékekre kvótát ír elő, további jelentős forgalomnövekedést várhatunk a jövőben is, hangoztatta az attasé.

Váradi Natália

A határon külön sáv, itt-hon drágább zöldkártya

"A Nyírbátori Határőr-igazgatóság folyamatosan vezettette be a csatlakozással kapcsolatos változásokat, így különösebb változásra nem kell számítani a határátkelésnél Magyarország EU-csatlakozásával. Ami folyamatban van, az a külön sávok bevezetésének gyakorlata, vagyis a jövőben a határátkelőkön külön sávban fogadják az uniós tagállamok, illetve a nem uniós államok polgárait" – tájékoztatta lapunkat Tanyik József alezredes, a Nyírbátori Határőr-igazgatóság sajtóreferense.

A magyar vám- és pénzügyőrségen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vámszabályozást, áruforgalmat illetően a korábbi szabályok vannak érvényben.

Változást jelent viszont, hogy a korábban itthon megkötött, Magyarország területére szóló kötelező gépkocsi-biztosítás május elsejétől nem érvényes a szomszédos ország területén.

Mint azt a Garant Avto biztosítótársaságnál megtudtuk, a régi zöldkártyán csak egyes kelet-európai országok voltak feltüntetve és az csak ezek területén volt érvényes. Az EU egész területére érvényes okmányon ezzel szemben valamennyi európai ország fel van tüntetve, és mivel immár Magyarország is ezek közé tartozik, mostantól ilyen kártya szükséges a magyarországi utazáshoz.

Az új kártya mintegy 30 százalékkal drágább a réginél. Míg korábban egy 15 napra érvényes biztosítás ára személygépkocsik számára 128 hr volt, most ugyanez 155 hrivnyába kerül. A féléves biztosítás májustól 1096, az éves 1357 hrivnyába kerül. A még érvényes régebbi biztosításokat a Garant Avto ingyenesen cseréli új típusú zöldkártyára.

B. J.-P. Zs.