Hírek

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Égett Baloga autója

Kigyúlt Viktor Baloga ellenzéki parlamenti képviselő Mercedes típusú személygépkocsija kedden este Ungváron – jelentette a rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának sajtószolgálata. Az előzetes vizsgálat szerint a tüzet az okozta, hogy betörve a gépkocsi egyik szélvédőjét, ismeretlenek gyúlékony anyagot öntöttek annak utasterébe. Ezt támasztja alá a helyszínen talált kalapács és a szóban forgó gyúlékony anyagot tartalmazó flakon is. A polgárok riasztására a helyszínre érkező tűzoltók perceken belül megfékezték a lángokat. A tűz kitörésekor senki sem tartózkodott a gépkocsi közelében.

ntk–B. J.

"Máltai" segítség a beregszászi gimnáziumnak

590 kg mosóporral, 120 kg tisztítószerrel, 850 használt szépirodalmi könyvvel és egy ugyancsak használt kihangosító berendezéssel lett gazdagabb április 29-én a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BMG) a Máltai Szeretetszolgálat (MSZ) budapesti központjának jóvoltából. Az adomány a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség javaslatára, közvetítésükkel és szervezésükben jutott el a címzetthez. A gimnáziumnak szánt ajándékot az MSZ budapesti központjának képviseletében Lutas Csaba és Temesvári László adta át múlt héten Beregszászban. A BMG részéről Szajkó Tibor igazgatóhelyettes mondott köszönetet a támogatásért.

ferenczi

Gálocson aknákra bukkantak

Az ungvári járási Gálocs melletti legelőn két aknára bukkantak helyi lakosok.

Egyikőjük a szomszédok előtt dicsekedve mutogatta a talált "vasdarabot". Az egyik szomszéd felismerte, hogy a férfi aknát tart a kezében, s azonnal riasztotta az illetékes hatóságokat. A második világháborúból viszszamaradt lőszert végül a rendkívüli helyzetek minisztériumának tűzszerészei szállították el, hogy megsemmisítsék. A tűzszerészeket idén már 18 esetben riasztották hasonló esetekben, s összesen 30 aknát, lövedéket ártalmatlanítottak – közli a minisztérium megyei főosztályának sajtószolgálata.

- figyelő –

Siklóinvázió Ungváron

Ungváron egy üzletben riadalmat keltett a kirakatban felfedezett sikló.

A helyszínre kivonult a rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának mentőosztaga. Mint megállapították, az egyébként emberre ártalmatlan 70-80 cm-es sikló valószínűleg az üzlet pincéjében telelt ki és az alap résein keresztül jutott be az üzlethelyiségbe. Néhány nappal korábban egy ungvári óvodában kellett "ártalmatlanítania" a mentőszolgálatnak egy siklót – közli a főosztály sajtószolgálata.

Az üzletbe betévedő hüllőt hamar elkapták, s miután megvizsgálták, visszaengedték az Ung vizébe.

B. J.

Képzés és stratégia

A Magyar Művelődési Intézet (MMI) immár több éve vizsgálja a közművelődési-szakmai képzések beindításához szükséges stratégia kialakításának lehetőségeit a kisebbségben élő magyar képzésszervező szakemberek számára, illetve a határon túli magyar szervezetekkel közösen erőfeszítéseket tett és tesz konkrét képzések beindítására. A 2000 óta folyamatos együttgondolkodás és gyakorlat tapasztalatainak közkinccsé tétele céljával szervezett az MMI kedden tanácskozást Budapesten Képzés és stratégia címmel, melyen dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke A szakmai képzés helyzete és lehetőségei Ukrajnában címmel tartott előadást. Tájékoztatva a tanácskozás résztvevőit a kárpátaljai helyzetről, a KMKSZ alelnöke együttműködést ajánlott fel a képzések megszervezésében, melyeknek bázisául véleménye szerint Kárpátalján a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szolgálhatna.

ntk

Újjászületik az ungvári amfiteátrum

Napokon belül új életre kel az ungvári amfiteátrum, amelynek színpadán a 70-es években sok, mára már legendává vált magyarországi sztár is fellépett. A pontosan 40 évvel ezelőtt elkészült szabadtéri színház csak húsz évig működött, mert nem jutott pénz a fenntartására. A létesítmény időközben romhalmazzá vált, mígnem egy építőipari magáncég, a Juriszen földárverésen megvásárolta a területét. A vállalat tulajdonosai elhatározták, hogy a kor színvonalának megfelelően felújítják az ungváriak körében egykor igen népszerű amfiteátrumot. A rekonstrukció, amelyen 80 dolgozó szorgoskodott, Picur Zoltán művészeti irányításával folyt. A munkálatok során a lehető legtöbb természetes anyagot, érdekes mintázatú követ és fát használtak fel. A létesítmény alatti helyiségekben próbatermeket és egy 100 férőhelyes éttermet alakítottak ki, amelyben – a tulajdonosok szerint – a vendégeknek a legmagasabb szintű kiszolgálásban lesz részük. Az újjávarázsolt amfiteátrumot, amelyben a koncertrendezvényeken kívül diszkó is helyet kap

majd, május 9-én adják át ünnepélyes keretek közt a nagyközönségnek.

Nagy János

Gyakoroltak a tűzoltók

A Mir nagyfeszültségű elektromos vezeték egyik transzformátorállomásán szervezett tűzoltógyakorlatot a rendkívüli helyzetek minisztériumának megyei főosztálya.

A főosztály sajtószolgálatának közlése szerint a gyakorlat során a tűzoltóknak egy a transzformátorban keletkezett tüzet kellett eloltaniuk, s meggátolni az abból kiömlő, 250 négyzetméteres területen szétfolyt olaj lángra lobbanását. A gyakorlatot vezető Volodimir Bodak főosztályvezető-helyettes az eseményt kommentálva elmondta, hogy a tűzoltók teljesítették a feladatot.

B. J.