Kit támogat az IKA alkuratóriuma?

Illyés Közalapítvány

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Az Illyés Közalapítvány (IKA) budapesti főkuratóriuma a kárpátaljai támogatások elosztására felterjesztett javaslatának átdolgozására szólította fel az alapítvány csonka ukrajnai alkuratóriumát.

Mint emlékezetes, több kárpátaljai társadalmi szervezet, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség még tavaly ősszel felfüggesztette tagságát a testületben, miután azt az IKA főkuratóriuma képviselőinek közreműködésével, a korábbi elvek felrúgásával oly módon szervezték át, hogy abban az UMDSZ képviselői kerültek túlsúlyba.

Információink szerint az IKA főkuratóriuma szóban forgó döntését azzal indokolta, hogy a támogatások aránytalanul nagy hányada jutna az UMDSZ-támogatta szervezetek által benyújtott pályázatokra. Miután a jelenleg kizárólag UMDSZ-képviselőkből álló ukrajnai alkuratórium legutóbbi üléseinek jegyzőkönyveit továbbra sem hozták nyilvánosságra, egyelőre nem tudni, végeredményben hogyan döntött a testület a kárpátaljai pályázatok támogatása ügyében. Értesüléseink szerint ugyanakkor, bár módosult valamelyest a támogatások elosztásának eredeti aránya, alapvető áttörés nem következett be, azaz továbbra is elsősorban saját szervezeteiket támogatnák a kurátorok.

ntk