Rendőrkézen a szavazóhelyiségek feldúlói?

Munkácsi polgármester-választás

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Miközben Nuszer Ernő már hozzálátott polgármesteri teendői ellátásához, Munkácson továbbra is feszült a helyzet az április 18-i polgármester-választás alkalmával történtek miatt.

A polgármesteri hivatal előtt immár egy hete áll a tiltakozók sátortábora, "lakóik" a választás eredményének felülbírálását, a szavazatok igazságos összesítését követelik.

Viktor Baloga, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés parlamenti képviselője, polgármesterjelölt a bíróságon igyekszik elérni a választási bizottság által kihirdetett eredmény felülvizsgálatát, ám mindezidáig hiába. A Mi Ukrajnánk regionális szervezete ezzel egy időben aláírásgyűjtést kezdeményezett az európai emberjogi bíróságra benyújtandó keresethez.

Időközben a kárpátaljai megyei és a munkácsi belügyi szervek őrizetbe vettek négy munkácsi illetőségű fiatalt, akik részt vettek az egyik szavazóhelyiségben elkövetett pogromban. (Mint emlékezetes, a Mi Ukrajnánk azt állítja, több száz bűnözői körökkel kapcsolatban álló személy érkezett Munkácsra a választás napján a helyzet destabilizálása, a választók megfélemlítése céljából.) A rendvédelmi szervek állítása szerint a 18-23 éves gyanúsítottak, akik közül ketten büntetett előéletűek, tettüket azzal magyarázzák, hogy a Mi Ukrajnánk tömörülés képviselőinek szóbeli sértéseire reagálva dúlták fel a szavazóhelyiséget. A garázdasággal vádolt négy őrizetest azóta szabadlábra helyezték, de nem hagyhatják el lakóhelyüket. A Korreszpondent.net internetes hírújság értesülése szerint a belügyi szerveknek további nyolc, ugyancsak munkácsi illetőségű személyt sikerült azonosítaniuk, akiknek köze lehetett a szavazóhelyiségek elleni támadásokhoz április 18-án.

ntk

Elkészült az ET-jelentés

Kedden az Európa Tanács (ET) párizsi képviseletében jóváhagyták a munkácsi polgármester-választással kapcsolatos jelentést – közli a Korreszpondent.net internetes hírújság.

A dokumentum javasolja, hogy a választást nyilvánítsák érvénytelennek, s írjanak ki újabb polgármester-választást a városban.

A beszámoló, melyet az ET helyi és regionális önkormányzati kongresszusának az a három jelentéstevője állított össze, akik megfigyelőként jelen voltak április 18-án Munkácson, felsorolja valamennyi, a választás során rögzített szabálysértést. A jelentés összeállítóinak egyike szerint ezen a választáson jelentkezett a szabálysértések valamennyi fajtája, amelyeket a választási csalásokkal kapcsolatos könyvek, jelentések és egyéb dokumentumok csak tartalmaznak.

Az ET képviselete javasolja, hogy a dokumentumot vitassa meg júniusi ülésén az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.