Új óvodát kapott Nevetlenfalu

A tizedik óvodát is átadták az érdiek

2004. május 7., 10:00 , 173. szám

Nevetlenfaluban osztrák és magyarországi segítséggel új óvoda nyitotta meg kapuit május elsején. A román határ melletti nagyszőlősi járási községben megfelelő épület híján 5 évig a középiskolában működött az óvoda, de csak a nyári iskolai szünet idején. Az elmúlt ősszel azután az érdi Egymásért Alapítvány (Magyarország) úgy határozott, segít a községnek a probléma megoldásában.

Hat éve az érdi alapítvány finanszírozta a nevetlenfalui új rendelőintézet alsó szintjének műkövezését. Az épület felső szintje évekig állt kihasználatlanul, így az alapítvány képviselői tavaly ősszel felvetették a helyi tanácsnál: szívesen segítenek ott berendezni a hiányzó óvodát.

"Francz Edelmaier Felső-Ausztria tartományi kormányzóságához nyújtott be kérelmet a tervezett óvoda anyagi támogatására, amit Wolfgang Sobotka gazdasági felelős segítségével meg is kaptunk. Ez 40 ezer hrivnyát jelentett. Erik Steiner bécsi pedagógus és diakónus, valamint barátai további 20 ezer hrivnya értékű összeget adományoztak a nemes célra. Miután meglett a pénz, egy helyi kivitelezővel nekiláttunk az átépítésnek. Elégedettek vagyunk az eredménnyel. Kárpátalján ez a tizedik óvoda, melynek létrejöttét segíteni tudta az alapítvány" – mondta el lapunknak Várföldi Tamás, az érdi Egymásért Alapítvány elnöke.

Az óvoda modern berendezéssel – automata mosógép, televízió, hűtőszekrény, villanytűzhely stb. – büszkélkedhet, részben a Dorcas AID Kárpátalja, részben pedig a helyi vállalkozók, a nevetlenfalui községi tanács (polgármester Andrij Oszipcsuk) és a járási tanács jóvoltából.

Az avatóünnepségen jelen volt az ausztriai és magyarországi támogató szervezetek héttagú küldöttsége, s képviseltette magát a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal, a Nagyszőlősi Járási Tanács, valamint a kárpátaljai Dorcas AID is.

Ünnepi műsort adtak az esemény tiszteletére az óvodások és a helyi középiskola első osztályos tanulói, nagy sikert aratott a Nevetlenfalui Művészeti Iskola diákjainak énekes-hangszeres produkciója. Az óvodaépületet Lőrinc Attila helyi református lelkész és Bán Zsolt Jónás plébános áldotta meg.

Ferenczi Katalin