2004. május 14.

2004. május 14., 10:00 , 174. szám

A vasárnapok megszakítatlan láncolatán kívül az egyes vallásoknak – egyházi közösségeknek – megvannak a saját ünnepeik és kiemelt napjaik. A változó ünnepeket régi szokás volt az év elején felolvasni, esetleg ünnepélyesen kihirdetni: hamvazószerda, húsvét, Urunk mennybemenetele, pünkösd... A régi időben jelentőségük volt a "könyörgő napoknak", mint a búzaszentelő, keresztjáró napok, "kántor-böjtök"...

A 20. századi reformok a római katolikus liturgiának ezen részét is érintették. Bizonyos ünnepek már nem "kötelezőek", hanem "tanácsoltak" más ünnepek vasárnapra kerültek (vízkereszt, Urunk mennybemenetele, Úr napja); a könyörgő napok pedig különböző szándékkal jelennek meg az év folyamán: febr. 2.: a szerzetesi hivatásokért, a nagyböjtöt megelőző vasárnap a világ éhezőiért; április utolsó vasárnapján: a jó termésért; húsvét 4. vasárnapján: a papi hivatásokért...

Vannak megemlékezések: a missziókról, a szentatyáról, Szentírás vasárnapján, terménybetakarítási ájtatosság... egyéb helyi megemlékezések... És megjelent két világnap: jan. 1.: "a béke világnapja" és húsvét 6. vasárnapja: "tömegtájékoztatási világnap."

A tömegek tájékoztatásával Jézus az apostolokat bízta meg, amikor mennybemenetele előtt mondta: "Elmenvén az egész világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." /Mk.16,15/. Ezért is választották az ünnephez közel eső vasárnapot a "tömegtájékoztatás világnapjának".

Isten tájékoztatott bennünket – kinyilatkoztatott, sőt Jézus Krisztusban "mindent tudtunkra adott".

A tömegek tájékoztatásának módja az évezredek során sokban változott a "dobolástól" az újságon át az internetig... az indítéka viszont ugyanaz lehetett az ősidőben, mint most is: lehetett a gyűlölet, a hatalomvágy, az igazság keresése, avagy a szeretet.

A vasárnapi evangéliumban olvassuk: "S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít bennünket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek."

Isten a legnagyobb szeretettel közöl mindent... És mi, a mai tömegkommunikációs eszközökkel: rádió, televízió, film...?

Csak reklámot akar és ismeretet gyarapítani, vagy ezen túl a jóságot és a szeretetet terjeszteni?

Minket az Isten, "Aki maga a szeretet", ez utóbbira tanít.

Bohán Béla