Bátyú: "Nyelvünket nem megőrizni, használni kell"

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

2004. május 14., 10:00 , 174. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében május 8-án tartották az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt a Bátyúi Középiskolában.

"Véleményem szerint a nyelvet nem megőrizni, használni kell. Az értő módon való nyelvhasználat azt jelenti: tudjuk, hogy hol, mikor, milyen helyzetben, hogyan beszéljünk-írjunk. Csak ezen ismeretek révén lehetünk biztosak abban, hogy társaink meg is értik mondandónkat, közölnivalónkat" – mondta üdvözlőbeszédében dr. Csernicskó István nyelvész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgató-helyettese. Ugyancsak köszöntötte a résztvevő diákokat és kísérőtanáraikat Csoma Sándor, a házigazda iskola igazgatója és Szántó Edit, a középiskola magyartanára, a verseny szervezője.

A vetélkedő 16 résztvevője elsőként írásbeli feladatokat oldott meg, majd negyedórás felkészülés után egy-egy választott témában tartott kiselőadást. A teszteredményeket és szóbeli produkciókat háromtagú zsűri értékelte: elnök – dr. Beregszászi Anikó, a Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető-helyettese, Berki Károly módszerész és dr. Csernicskó István.

Az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati versenyt a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium (Magyarország) indította útjára. Tíz évvel ezelőtt a KMPSZ felvállalta a helyi válogató elődöntő megszervezését, ahonnan a legjobb teljesítményt nyújtó versenyzők jutnak tovább a sátoraljaújhelyi országos döntőbe. Az idei hat legjobb versenyző: Bíró Nóra és Csatáry Gabriella (Bátyú), Salánki Ágnes, Homa Katalin és Kovács Klára (Beregszászi Magyar Gimnázium), valamint Balla Kitti (Mezőkaszonyi Középiskola).

A díjazottak és felkészítőtanáraik, továbbá valamennyi résztvevő átvehette a KMPSZ emléklapját, ezenkívül értékes könyvjutalomban részesültek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMPSZ, az Ugocsa Könyvesbolt, a győri Kazinczy Gimnázium, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Tanszéke révén. Ugyancsak hozzájárult a résztvevők jutalmazásához a Dorcas Segélyszervezet.

Badó Zsolt