Hírek

2004. május 14., 10:00 , 174. szám

Csempészett cigaretta

Két csempészettcigaretta-lerakatot számoltak fel a Nyírbátori Határőr-igazgatóság beregsurányi bűnügyi felderítő szolgálatának munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A két raktárban közel 20 ezer doboz, együttesen 11 millió forint értékű cigarettát foglaltak le. Az Európai Unió országaiba menekülő, illegális határátlépők után kutató felderítők két garázsban fedezték fel a zöldhatáron átcsempészett cigarettát. Az egyik helyen, egy fülesdi portán 9 990 doboz, míg a másikon, egy tiszabecsi telken 10 000 doboz cigaretta volt az illegális depóban.

MTI

Oroszok nyerték a tendert

Orosz építőipari cég kapta a megbízást az ungvári pályaudvar környékének beépítésére és a kiköltöztetett családok lakóházainak elkészítésére. Az ungvári polgármesteri hivatal által meghirdetett pályázaton két vállalat, a 34 millió dolláros ajánlattal jelentkező izraeli SRM és a 108 millió dolláros beruházási tervet benyújtó moszkvai Konti Rt. közül az utóbbi megbízása mellett döntött a Viktor Pogorelov polgármester által vezetett bíráló bizottság. A megbízást megszerző orosz cégre jut a Moszkvában folyó építési munkálatok 8%-a. A Konti Rt. vállalta, hogy a szerződés aláírását követő 3 napon belül átutalja a pénzt a megfelelő lakások vásárlására a pályaudvar környékéről kiköltöztetett 33 család számára, és hozzálát egy 100 lakásos épület felhúzásához, valamint lakóházak építéséhez az Ungváron működő diplomáciai képviseletek részére. A pályaudvar mellett az oroszok két üzletközpontot építenek és elvégzik a terület rendezését.

Kiállítás a főiskolások munkáiból

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatóinak munkáiból rendeztek kiállítást a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Révész Imre Kiállítótermében a hallgatói önkormányzat szervezésében. Ezúttal első alkalommal azok a tanár szakos diákok is kiállítják alkotásaikat, akik számára nem kötelező tantárgy a rajz.

A kiállítást május 6-án dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: "Nagy öröm számomra, hogy ilyen sok tehetséges növendéke van főiskolánknak, akiknek munkáit most a város lakói is megtekinthetik. Remélem, hogy a jövőben kamatoztatják ezt a tehetséget, mint az a csíra, amely megfelelő talajba kerülve kivirágzik és idővel nagy fává lesz. Ehhez kívánok sok sikert és kitartást." A tárlatnyitó ünnepségen fellépett a főiskola Ladányi Katalin vezette énekkara. A tanári, tanítói, valamint óvodapedagógiai szakos hallgatók kézimunkáiból, rajzaiból, grafikáiból, gyöngyfűzéseiből összeállított tárlat május 18-ig tekinthető meg.

-vn-

Megdőlt a toronydaru

A megyeszékhely új vasútállomásának építési területén vasárnap, a délutáni órákban megdőlt egy toronydaru. A rendőrség balesetveszély miatt lezárta a forgalom elől a Vasút utcát. A rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztályának tájékoztatása szerint a balesetnek nincsenek személyi áldozatai vagy sérültjei. A toronydarut rövid időn belül sikerült helyrebillenteni, miután a közúti forgalom rendje is helyreállt.

bj–dózsa

Falunap Beregújfaluban

Beregújfaluban május 9-én került sor a helyi nyomáscsökkentő gázállomás ünnepélyes átadására, ami azt volt hivatott jelezni, hogy a földgázvezeték elérte a falu határát. Az ennek tiszteletére szervezett falunap keretében délelőtt futballmérkőzés és egyéb sportrendezvények várták az érdeklődőket, délután a helyi kultúrházban ünnepi műsort adtak a község műkedvelő csoportjai. A terített asztalokra üstben főtt gulyás került, és a hagyományos táncmulatság sem maradt el. lia

Nagy János

Megvonták a kedvezményeket

Egyoldalúan megszüntette a múlt héten Ungváron a kedvezményekre jogosult utasok szállítását a 14-es buszjáraton a járműveket üzemeltető Dar Kft. A nyugdíjasokat és más kedvezményezett lakossági kategóriákat hátrányosan érintő döntését a magánvállalat azzal indokolta, hogy a központi költségvetés nem pótolja az ingyenes utasszállítás miatt keletkező veszteségeit. Az állam részéről fennálló adósság április 1-jére elérte a 230 ezer hrivnyát. A közlekedési cég ugyanakkor tett annyi engedményt, hogy három autóbuszon, amelyek 20 perces időközönként járnak, egyelőre meghagyta a kedvezményeket, míg a többi járművön mindenkinek fizetnie kell. Viktor Pogorelov polgármester utasította az illetékes városi vezetőket, hogy sürgősen rendezzék a kérdést a közlekedési céggel.

N. J.

Szülés a taxiban

Nagykopányból rendeltek taxit a napokban az egyik nagyszőlősi taxivállalattól, hogy sürgősen szállítson a járási központba egy kismamát. Útközben megindult a szülés, a taxi vezetője azonban nem vesztette el lélekjelenlétét, minek következtében a kislány egészségesen jött a világra. Az anyuka boldog volt, hogy a szülés rendben lezajlott, s a Reporter internetes hírújság tudósítása szerint a szülők a taxisofőrt szándékoznak felkérni keresztapának.

ntk