Olvasói levelek

2004. május 14., 10:00 , 174. szám

Tisztelt Szerkesztőség!

Három éjszaka nem aludtam, szinte belebetegedtem a Kárpáti Igaz Szó mocskolódásába, s nem vagyok ezzel egyedül. Rég akartam már írni a lap szerkesztőségének, de a KMKSZ közgyűléséről írt beszámolójukkal betelt a pohár. Mivel mind ez ideig nem közölték az írásomat, megküldöm Önöknek is. Mások is írtak, kár, hogy ezt nem olvashatja senki.

Nyílt levél

Mély felháborodással olvastuk Tóth V. "Kis magyar komédia" (ápr. 6.) cikkét a Kárpáti Igaz Szóban. Mi köze a KMKSZ-nek az Internacionáléhoz? Miért kellett ezt itt felhozni? Azt miért nem írták meg, hogy a gyűlés a Himnusszal kezdődött és a Szózattal ért véget? És hol van több milliomos: a KMKSZ-ben vagy az UMDSZ-ben? (...)

Azt írják, hogy azelőtt "a munkára is futotta az energiából". Hát hogy intézze a KMKSZ az ügyeket, ha az UMDSZ mindenbe beleavatkozik?! Pl. a kárpótlás ügye. A KMKSZ tárgyalt, rendezte a dolgokat, tájékoztatta az embereket, hogy tudják magukat mihez tartani. Akkor az UMDSZ újra tárgyalt, nagy hűhóval intézkedett. Mi meg nem tudtuk, hogy kihez forduljunk. Az utóbbi időben több ilyen ügy is volt. Jó volna, hogy ha a KMKSZ valamit elkezd, az UMDSZ nem avatkozna abba bele. Mindenki intézze a maga ügyeit, azt, amit felvállalt. (...)

És a fénykép. Semmi kifogásom Szabó Vilmos úr ellen, de nem találtak a felszólalók közt olyan KMKSZ-tagot, akit méltónak találnak fényképe közlésére? Ez az ő gyűlésük volt. Hála Istennek, hogy tökéletesre sikerült. Az ott lévők nagyon jó véleménnyel voltak róla.

Mindennapossá vált, hogy mióta a Kárpáti Igaz Szó az UMDSZ lapja lett, minden alkalmat megragadnak, hogy lejárassák a KMKSZ-t és Kovács urat. Az utóbbi időben több kirohanás volt ellene, hol burkoltan, hol nyíltan. Csak emlékezzünk vissza arra, mikor Kőszeghy úr azt írta az újságban, hogy Kovács úr jogtalanul birtokolta a képviselői mandátumot!? Hát Kovács Miklóst nem csalással, hanem törvényesen választották meg képviselőnek. Hol voltak Önök akkor? Miért nem kérték, hogy számoljon be a munkájáról, miért nem hívták vissza, ha olyan rosszul dolgozott? Az ilyen kijelentésért bíróságra kellett volna adni a lapot. A hasonló ócsárlás azóta is folytatódik. Az a gyűlölet, amit az újság sugároz a KMKSZ iránt, felháborító és megmagyarázhatatlan. (...) Még szerencse, hogy Kovács úr egy pár fejjel magasabban áll, mint egyesek, és ismeri azt a népi bölcsességet, hogy "először nézd meg, KI mondja, és aztán, hogy MIT mond", és ehhez tartja magát.

Hogy gondolják, hogy közeledjen a KMKSZ az UMDSZ-hez – amit többször is szóvá tettek, és jó is lenne, mert egy eszmét kellene közösen képviselni: a magyarok jogait –, ha a KMKSZ-t folyton lejáratják, ahol csak tudnak, belekötnek? Hát magyarok Önök?!

Csak azon csodálkozom, hogy a szerkesztőségben nincs senki, aki felemelné a szavát. Ha jót nem tudnak vagy nem akarnak írni, ne írjanak semmit. Nagyon sajnálom Tóth V. édesapját, hogy neki kell szégyenkeznie, amiért ilyen ember lett a fia. Nem csodálkoznék, ha ezek után az előfizetők száma csökkenne.

Kövér Klára

Barátságos focidélután

Kispályás focivetélkedőt szerveztünk április 28-án (a magyar–brazil meccs napján...) Nagybégányban az iskolában. A résztvevők, a nagybégányi és beregdédai görög katolikus fiúk és lányok voltak (5-6. osztály). A küzdelmet a lányok kezdték. Szoros csatában végül a nagybégányi játékosok bizonyultak jobbnak: a rendes játékidőben 1:1 volt az eredmény, büntetőrúgásokkal 3:0. Ezután a "foci szerelmesei", vagyis a fiúk léptek a pályára. A játék színvonalas volt, és a nagybégányi srácok bizonyultak jobbnak (5:0). A lányok azonban nem fáradtak el nagyon, így még egy kézilabdameccs is belefért a programba. Egy kis pihenő után újra a fiúké volt a főszerep. Ekkor már a szurkolók is beszállhattak a küzdelmekbe. Szép gólokból és nagy csatából nem volt hiány. Az eredmény igazságos 4:4 lett.

Mindenki sok élménnyel és boldogan térhetett haza.

Petrás László, "VIERI" – Nagybégány

Kótunovics István – Beregdéda