Strandszezon strandok nélkül?

Siralmas állapotban vannak a fürdőhelyek

2004. május 14., 10:00 , 174. szám

Nemrég megyei rendeletet adtak ki a fulladásos esetek számának csökkentése érdekében, mely előírja, hogy a járási állami közigazgatási hivataloknak, illetve a megyei jogú városok polgármesteri hivatalainak bizottságokat kell létrehozniuk, melyek a nyári strandszezon kezdetéig kijelölik a fürdőzési, pihenési és horgászati helyeket. A bizottságok kötelesek továbbá biztosítani a szezonális mentőállomások, vízi mentők munkáját, ellátni azokat az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökkel. Egy rendelettel azonban aligha lehet pótolni több év mulasztásait.

Volodimir Kosztyukov, a rendkívüli helyzetek minisztériuma megyei főosztálya mellett működő állami vízi kutató és mentőszolgálat főellenőre a Kárpátaljának elmondta: a korábbi évtizedekben több hivatalos engedéllyel rendelkező, megfelelően kiépített, elemi szolgáltatásokat nyújtó strand volt a megye folyói és tavai mentén. Tavalyelőtt már csak két strand működött – Huszton, a Rika folyónál, illetve Aknaszlatinán, a sós tavakon –, jelenleg pedig egyetlen olyan strand sem létezik, mely megfelelne az alapvető higiéniai feltételeknek, holott, a szakember szavai szerint majd minden városból érkeznek adatok arról, hogy vannak strandjaik. Técsőről például tíz(!) strand és fürdőhely meglétét jelentették. Kosztyukov szerint azonban nem elég egy rendezetlen területet megjelölni strandként, ahhoz megfelelő infrastrukturális kiépítettségre van szükség, például a szennyvízelvezetés és a hideg-melegvíz-szolgáltatás terén. Jelenleg azonban egyetlen kárpátaljai strand sem rendelkezik ilyenekkel.

Jó hír viszont, hogy Ungváron, az Ung jobb partján hivatalos engedéllyel működő strandot hoznak létre. Június elején a városban véget érnek a mederszabályozási és partrendezési munkálatok, továbbá elzárnak hat csatornát, melyekből a szennyvíz korábban az Ungba folyt, így várhatóan már ezen a nyáron kényelmes és tiszta strand áll az ungváriak rendelkezésére a városközponttól nem messze.

Az ungvári azonban egyedi eset. A megye többi településén valószínűleg a korábbi évekhez hasonlóan a lakosság által önkényesen "kinevezett" vadstrandok működnek majd tovább, ahol nemcsak a szükséges infrastruktúra hiányzik, de vízi mentők sem igen állnak az arra rászorulók "szolgálatára".

Baráth József