"Célunk segíteni a magyar kultúrát"

Kárpátalján járt a magyar kulturális minisztérium küldöttsége

2004. május 21., 10:00 , 175. szám

Múlt szombaton egynapos munkalátogatást tett Kárpátalján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háromtagú küldöttsége Vass Lajos államtitkár vezetésével.

A minisztérium képviselői délelőtt Ungváron találkoztak az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviselőivel. Ezt követően megtekintették a munkácsi várat, majd Beregszászba utaztak, ahol a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán találkoztak a főiskola vezetőivel, dr. Orosz Ildikó elnökkel és dr. Soós Kálmán rektorral, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselőivel: Kovács Miklós elnökkel és dr. Brenzovics László alelnökkel. Részt vett a találkozón Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház főrendezője, s jelen volt a megbeszélésen a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusának képviseletében Szabó Ottó főkonzul és Somogyi László konzul.

A találkozót követően a vendégek bejárták a felújítás alatt álló volt törvényszéki épületet (a jövőben itt kap helyet a főiskola), megtekintették a főiskola szakkollégiumát, valamint a beregszászi színház épületét.

"Munkatársaimmal együtt egy több állomásos körúton vagyunk. Jártunk Erdélyben, a következő állomás pedig a Délvidék lesz.

Célunk új információkat szerezni mindarról, ami a határon túl a magyar kultúrát jelképezi. Szeretnénk feltérképezni, melyek azok a legfontosabb területek, melyeket azonnal elkezdhetünk felfuttatni. A segítség rövid távon lehet tűzoltás, de közép- és hosszú távon egy közös együttműködési stratégia része – mondta el a Kárpátalja kérdésére Vass Lajos államtitkár. – Nemrég találkoztam Ukrajna kulturális minisztériumának vezetőjével, akivel többek között a beregszászi magyar színház infrastrukturális fejlesztéséről tárgyaltam. Most módomban állt saját szememmel látni a beregszászi színházat, beszélgetni az itt tevékenykedő művészekkel. A beregszászi találkozón szóba került a beregszászi főiskola könyvtára könyvállományának frissítése, a folyóiratok időben történő eljuttatása, a digitalizálás. Ugyancsak beszéltünk a levéltári munkáról, a kutatási lehetőségekről, illetve a helyben rendezett kisebb fesztiválokról, kulturális programokról" – nyilatkozta a küldöttségvezető.

pzs