Fél évszázadnyi múltra emlékeztek

50 éves a Mezőkaszonyi Középiskola

2004. május 21., 10:00 , 175. szám

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Beregszászi járás egyik legnagyobb és legpatinásabb oktatási intézménye, a Mezőkaszonyi Középiskola. Az évfordulóról múlt szombaton bensőséges ünnepséggel emlékeztek meg, melyet megtisztelt jelenlétével Bihari András, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke és dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke.

A megjelenteket köszöntő Márkus Miklós igazgató elevenítette fel Kárpátalja egyik meghatározó magyar tanintézményének múltját, melyben jelenleg 40 tanár dolgozik és 419 diák tanul, többek között a környező településekről is.

Bihari András reményének adott hangot, hogy egy év múlva sor kerülhet a Mezőkaszonyi Középiskola új szárnyának alapkőletételére, s megteremtődnek a felépítéséhez szükséges anyagi feltételek.

A Mezőkaszonyi Középiskolában 23 évvel ezelőtt érettségizett dr. Brenzovics László a KMKSZ, a KMPSZ, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nevében köszöntötte az ötvenéves Mezőkaszonyi Középiskolát. "A településen, mely mindig a régió központja volt, 1954-ben nehéz körülmények között indult meg az iskolaépítés. Ha ez nem történt volna meg, a régió magyarsága teljesen más lenne, mint most, hiszen több ezer embert neveltek, tanítottak ebben az intézményben tudományokra, akik kikerülve az életbe gerincét, értelmiségét alkották a környék magyarságának, mely nélkül aligha lehetett volna a nemzetrészt fenntartani ezen a vidéken" – mondta a KMKSZ alelnöke.

A továbbiakban középiskolában töltött éveikre emlékeztek az egykori diákok, tanárok és igazgatók, végül a tanulók verses-zenés műsora zárta az ünnepséget.

-kaszonyi-