Hírek

2004. május 21., 10:00 , 175. szám

Magyar közösségek Európája

Ezzel a címmel rendeztek konferenciát a magyarországi Esztergomban és a szlovákiai Párkányban május 18-19-én, melyen a magyar nemzet sorsáért felelősséget érző közéleti emberek, művészek, tudósok és politikusok vetettek számot a mögöttünk hagyott ezer esztendővel és próbáltak jövőképet vázolni. A kétnapos eszmecsere vendége volt többek között Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke, Jókai Anna író, a Londonban élő Schöpflin György politológus, Orbán Viktor, Magyarország volt miniszterelnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke, továbbá jelen voltak a határon túli magyarság jeles vezetői, köztük Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A KMKSZ elnöke a konferencia második napján Az újraegyesülő nemzet címmel tartott előadást.

ntk

IHM-küldöttség a főiskolán

A múlt csütörtökön a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) háromtagú küldöttsége tett látogatást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Fülöp Melinda és Pásztor Tamás tanácsadókat, valamint Antal Andrea referenst az IT Információs Társadalom Kht. képviseletében fogadta Orosz Ildikó elnök és Soós Kálmán rektor a főiskola, valamint Gulácsy Géza a KMKSZ képviseletében. A megbeszélés témája a minisztérium és a magyar társadalmi szervezetek jövőbeni együttműködése volt.

Az anyaországi vendégek a megbeszélést követően megtekintették a főiskola informatikai termét, valamint leendő épületét.

-lia-

Különdíjat kaptak az ungvári tévések

Nemrég ért véget a tudósítók szakmai fórummal és filmszemlével egybekötött első világtalálkozója Nyíregyházán. A több mint negyven forgatócsoport között ott voltak az ungvári televízió magyar szerkesztőségének küldöttei is. Kovács Géza szerkesztő és Vass Tamás operatőr Balázs István viski fafaragót és a kárpátaljai fafaragást bemutató "Beszélő fák" című filmjükkel különdíjat nyertek a kistérségi televíziók versenyében kultúra kategóriában.

Váradi Natália

Tizenöt éves a Rákóczi Szövetség

Tizenöt éves jubileumi ünnepi közgyűlését tartotta múlt szombaton a budapesti Szent Margit Gimnáziumban a Rákóczi Szövetség. A fórumot levélben köszöntötte Orbán Viktor, Magyarország volt miniszterelnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében Milován Sándor alelnök üdvözölte a közgyűlést, hangsúlyozva, hogy a Rákóczi Szövetség, melynek immár Kárpátalján is számos alapszervezete működik, megalakulása pillanatától rátapintott tevékenységében a határon túli magyarság számára legfontosabb problémákra: az oktatásra, az ifjúság nevelésére. Az esemény alkalmából Halzl József elnök emlékplakettel tüntette ki a szövetség azon tagjait, akik az elmúlt másfél évtizedben sokat tettek a Rákóczi Szövetségért.

ntk

Két új szak indul a főiskolán

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára idén június 15. és július 15. között nyújthatók be a felvételi jelentkezések.

Mint kérdésünkre a főiskola tanulmányi osztályán elmondták, a tavaly meghirdetett 7 szak mellett – tanítói, tanítói-angol, tanítói-óvodapedagógia, óvodapedagógia, angol-történelem, történelem-földrajz, földrajz – a főiskola idén további két új szakot is indít. Ezek: biológia szak földrajz kiegészítő képzéssel és matematika szak informatika kiegészítő képzéssel.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a főiskolán felvételi előkészítő kurzusokat is tartanak. Ezek időpontjáról a felvételi kérelmek benyújtásakor érdeklődhetnek a felvételizők.

-nagy-

Több a magyar turista a határon

Az Európai Unió bővülésének Kárpátaljára kifejtett esetleges kedvezőtlen hatásainak mérsékléséről tanácskoztak a múlt héten Ungváron a megyei állami közigazgatási hivatal illetékes vezetői és a határszolgálatok képviselői. A megbeszélés résztvevői hangsúlyozták, hogy a Kárpátaljával határos három ország belépése az EU-ba nem csak pozitív fejleményekkel jár. A negatív hatások közül eddig a szlovák határon május első napjaiban kialakult kamionsor jelentett gondot, de időközben stabilizálódott a helyzet. Az ukrán–magyar határon bekövetkezett változásokról szólva a vámosok azt emelték ki, hogy míg korábban öt Magyarországra utazó ukrán állampolgár jutott egy Ukrajnába látogató magyar állampolgárra, addig most tíz az egyhez az arány a magyar állampolgárok javára.

Ungvár: rend a reklámban

Ungvár vezetése rendet kíván tenni a megyeszékhelyen elburjánzott reklámok terén. A városi tanács a múlt héten döntött arról, hogy nyilvántartásba veszik a köztereken található reklámhordozókat. A határozat értelmében az Ungváron működő reklámügynökségeknek, vállalatoknak listát kell benyújtaniuk a városi építészeti főosztálynak az általuk használt reklámfelületekről. Ezenkívül a reklámhordozókon fel kell tüntetniük a cégük nevét és telefonszámát. A leltár elkészülte után az engedély nélkül elhelyezett vagy gazdátlannak bizonyuló reklámhordozókat felszámolják a megyeszékhely közműszolgálatai.

Állami gyermeküdültetés

Több mint százezer iskoláskorú gyermeket üdültetnek idén nyáron Kárpátalján. A tanulók 53%-át átfogó megyei nyaraltatási programot a járási és városi költségvetések 3 millió hrivnyával, különböző szponzorok 5 millió hrivnyával támogatják, míg a társadalombiztosítás pénztárából 2 milliót fordítanak erre a célra. A megyei vezetés utasította az illetékeseket, hogy június 1-jéig készítsék elő a gyermek- és ifjúsági táborok anyagi-műszaki bázisát a szünidős tanulók fogadására. Az idén különös gondot fordítanak arra, hogy minél több gyermek nyaralhasson hátrányos helyzetű családokból.

Aknaszlatina: a kórház segít a bányának?

A gazdasági együttműködés nem mindennapi formájával igyekszik működőképes állapotban tartani az aknaszlatinai sóbányát az ott működő allergológiai kórház.

Mivel a Szovjetunió szétesése óta folyamatos válsággal küzdő vállalatot nem sikerült talpra állítani az egyszeri állami dotációkkal, ezért a bánya használaton kívüli tárnájában negyedszázada létesített egészségügyi intézmény magára vállalta, hogy saját költségvetéséből folyósítja a sókitermelő üzemben foglalkoztatott 400 dolgozó fizetésének egyharmadát. Az allergológiai kórház nyereséggel működik, szolgáltatásait évente több mint 5 ezer hazai és a környező országokból érkező beteg veszi igénybe. Az Aknaszlatinán alkalmazott gyógykezelésre olyan nagy az igény, hogy az ukrán páciensek nyolc évre előre jegyeztetik elő a kezelést.

Nagy János