A gyermekszületés nő, a csecsemőhalandóság csökken

Május 25. – nemzetközi gyermeknap

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

A megyei egészségvédelmi főosztály nyilvántartása szerint Kárpátalján jelenleg 259 938 tizenhat évesnél fiatalabb gyermek él, 63,3%-uk falusi környezetben.

Az 1 évnél fiatalabb gyermekek száma 14 490, ami az összlétszám 5,5%-a. Ez a mutató néhány éve egyenletesen nő, ami azt jelenti, hogy a megyében egyre több gyermek születik. Ugyancsak fontos népegészségügyi mutató a csecsemőhalandóság (a születéstől 1 éves korig). Folyó év első három hónapjában tízezer gyermekre 7,8 elhalálozás jutott, ami az ország megyéit tekintve a 7. legjobb mutató. A Munkácsi, Beregszászi és Volóci járásokban az év első három hónapjában nem halt meg csecsemő.

Az idei év első negyedévében a megyében tízezer gyermekre átlagosan 573 (5,73%) beteg jutott (a tavalyi azonos időszakban ez a mutató 537 (5,37%) volt). A legmagasabb betegszámot Munkácson (7,99%) és Ungváron (6,16%), a legalacsonyabbat a Volóci (3,67%) és Perecsenyi járásokban (4,098%) regisztrálták. A városok viszonylag magasabb mutatóit a városi lakosság jobb egészségügyi ellátottságának tudják be a szakemberek.

A gyermekek körében a légúti megbetegedések a leggyakoribbak. Az idei év első negyedévében 10 ezer gyerekből átlagosan 252 szenvedett ezek közé sorolható betegségben (a tavalyi év azonos időszakában 309,5). Ezt követik az endokrinológiai patológiák: 10 ezer gyermekre átlagosan 54,1 beteg jutott. Ez a mutató a Nagybereznai és a Volóci járásban a legmagasabb (átlagosan 82,2, illetve 76,7 beteg tízezer gyermekre számítva), a tavalyi azonos időszakhoz képest ugyanakkor mindkét térségben csökkent a beteglétszám. Az emésztőrendszeri megbetegedések terén a megyében 10 ezer gyerekre átlagosan 45,7 beteg jutott az első negyedévben. 10 ezer gyermekből átlagosan 32,8 küzdött látási zavarokkal, és ugyancsak ennyi gyereknek volt valamilyen vérbetegsége.

Összességében az idei esztendő első negyedévében 10 ezer gyermekből átlagosan 314-nél diagnosztizáltak valamilyen betegséget. A tavalyi azonos időszakhoz képest nőtt a bőr- és emésztőrendszeri, valamint látási megbetegedések száma.

Az egészségügyi statisztika Kárpátalján jelenleg 3857 fogyatékos, rokkant gyermeket tart nyilván. Az idei év első három hónapjában 121 kiskorút nyilvánítottak rokkanttá.

-nagy-

Egyre több a magára hagyatott gyermek

Kárpátalján több mint másfél ezer árva és szülői felügyelet nélkül maradt gyermek él.

A rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó szolgálatának munkatársai az idei év első négy hónapja során 205 "profilaktikai" akciót hajtottak végre, melyek során 87 hajléktalan és kóborló gyermekre bukkantak, 42 fiatalkorút nyilvántartásba vettek, 34-et a hajléktalan fiatalkorúak számára kialakított szálláson helyeztek el, 37-et visszavittek az internátusokba, ahonnan megszöktek, további 28-at az egészségügyi intézmények fogadtak be.

626 kereskedelmi egységben azt ellenőrizték, betartják-e azt a törvényt, mely szerint fiatalkorúakat tilos alkohollal és cigarettával kiszolgálni. A vizsgálat eredményeként 166 esetben adminisztratív, 34 esetben pedig bűnügyi eljárást kezdeményeztek. Harminchat esetben fordultak a szolgálat munkatársai azzal a javaslattal a helyi önkormányzatokhoz, hogy vizsgálják felül azon alkoholt és dohányárut forgalmazó kereskedelmi egységek működési engedélyeit, melyek 100 méternél közelebb esnek valamely iskolához. Az internet-kávézók, klubok ellenőrzése során 166 fiatalkorút értek azon, hogy az iskolai órák alatt és este is a számítógépek előtt töltötték idejüket.

A szolgálat nyilvántartásában 1105 bűnözésre és kéregetésre hajlamos gyermek szerepel. Különös figyelmet fordítanak a hatóságok az úgynevezett nehéz sorsú családokra. Az év eleje óta 49 újabb ilyen családot vettek nyilvántartásba – jelentette a megyei állami közigazgatás sajtószolgálata.

Baráth József