Hírek

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

Költözik a polgármesteri hivatal

Ungváron korábbi helyére, az egykori Vármegyeházba költözik vissza a polgármesteri hivatal a történelmi épület teljes felújítását követően. Az impozáns, de elhanyagolt állagú épületegyüttes tatarozása a tervek szerint a jövő év végére fejeződik be. A felújítás összköltsége eléri a 15 millió hrivnyát. A már hónapok óta folyó munkálatokra eddig 4 millió hrivnyát utaltak ki. A költségek nagyobb részét az állami, kisebb hányadát a megyei költségvetésből finanszírozzák majd.

N. J.

Kinevezés

Volodimir Karabany, Ukrajna Állami Bírósági Közigazgatási Hivatalának elnöke rendeletével Vaszil Kovbaszkót nevezte ki a megyei bírósági közigazgatási hivatal elnökévé – jelentette a megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata. A 47 éves Kovbaszko, aki korábban a Szolyvai és a Volóci Járási Állami Közigazgatási Hivatalokat is vezette, kinevezéséig a munkácsi 31. sz. szakközépiskola igazgatójaként dolgozott.

B. J.

Új városépítési terv

Befejeződött Ungvár új, 25 évre szóló városépítési tervének kidolgozása. A projekt elkészítését az tette szükségessé, hogy a megyeszékhelyen mind a mai napig az 1967-ben elfogadott városépítési terv előírásai vannak érvényben, ami az utóbbi évek építkezési lázában a városképet rontó sok hibás döntéshez vezetett. A terv elkészülését hosszú vita előzte meg, amelynek során az Állami Várostervezési Intézet sok módosító javaslatot vett figyelembe mind a szakma, mind a lakosság részéről. A stratégiai dokumentum utolsó változatát az ungvári városi tanácsnak kell jóváhagynia soron következő ülésén.

N. J.

Nőtt az érettségizők száma

A megyei állami közigazgatási hivatal oktatási főosztályának adatai szerint Kárpátalja 278 közép- és 271 általános iskolájában jelenleg 189 213 diák tanul. Herczog György helyettes főosztályvezető a Kárpátaljának elmondta, idén 19 274 diák fejezi be tanulmányait az általános iskolákban (tavaly számuk 20 768 volt), a középiskolákban pedig 15 304-en érettségiznek (tavaly 14 006-an voltak). Aranyéremre 669 diákot jelöltek, ezüstéremre pedig 310-et. A magyar tannyelvű iskolák érettségizőiről hivatalosan nem vezetnek statisztikát, a KMPSZ adatai szerint számuk 1300 fő körül mozog.

B. J.