Magyar Közösségek Európája

Magyar–magyar konferencia Esztergomban

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

Magyarország uniós csatlakozásával lehetőség nyílt a nemzet újraegyesítésére – hangzott el a "Magyar Közösségek Európája" címmel Esztergomban és a szlovákiai Párkányban múlt héten megrendezett nemzetközi konferencián.

A határon túli magyarok képviselői, illetve a Fidesz elnöke, Orbán Viktor közös nyilatkozatot írtak alá. Ebben többek között azt szorgalmazzák, hogy a magyar kisebbséggel együtt élő államok biztosítsák az anyanyelvi oktatást, azonnal szolgáltassák vissza az elkobzott közösségi, egyházi és magáningatlanokat, illetve számolják fel a kollektív bűnösség elvén alapuló jogi aktusok következményeit.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a nemzet magára találásának fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint a magyar közösségeket nem egységesíteni kell, hanem összehangoltan kell cselekedniük.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt emelte ki, hogy minden harmadik magyar a határon kívül él, ugyanakkor 11 millió honfitársunk az Európai Unión belül. Magyarország csatlakozásával több lehetőség nyílik a magyar kisebbségek európai képviseletére. Ilyen törekvés lehet elsősorban a területi autonómia, amely mellett az elfogadott jogfenntartó nyilatkozat is kiáll – tette hozzá a Fidesz elnöke.

ntk–Hír TV