Minden családhoz eljut a gáz

Kis- és Nagybégány

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

A beregszászi járási Nagybégányig már 2000-ben eljutott a gázvezeték, de akkor pénzhiány miatt nem folytatódott az építkezés. Tavaly áprilisban aztán elkészült a nyomáscsökkentő állomás, és május tizedikén megkezdődhetett a közös tanácsú Nagy- és Kisbégányban a településen belüli, összesen 29,2 kilométer hosszú vezetékrendszer kiépítése.

– Mára, egy utca kivételével, mindenütt lefektették a vezetéket – tudtuk meg Hanka Dezső polgármestertől. – Nagybégányban a 605 portából 375 előtt már ott található a gázcsonk, s Kisbégányban még jobb az arány, ott a munkálatok már befejeződtek, a 310 házból 237-ben máris megkezdték a belső vezetékrendszer kiépítését.

Az egy családra háruló költségek sem voltak túl magasak a járás más településeihez képest, hisz a munkálatokat végző szövetkezetek 800 hrivnya körüli összeget kérnek portánként. A polgármester szerint a június 6-án, vasárnap esedékes falunapig a két település teljes területén befejezik a vezetékrendszer kiépítését.

Ami a közintézményeket illeti, a Nagybégányi Középiskolában novembertől gázzal fűtenek, és a többi intézményhez is eljutott a vezeték. Nyáron és azt követően ezen épületek gázfűtési rendszerének a kiépítése lesz a helyi polgármesteri hivatal egyik legfontosabb feladata, amihez a még hiányzó pénzt telek- és ingatlaneladásokból, valamint bérleti díjakból kívánják előteremteni.

B. Zs.