Lemondott Nuszer Ernő!

Munkács: újra polgármester nélkül

2004. június 4., 10:00 , 177. szám

Benyújtotta lemondását Nuszer Ernő, akit a botrányos április 18-i munkácsi polgármester-választás után a csalásokra és szabálysértésekre hivatkozó ellenzék tiltakozása ellenére győztesnek hirdetett ki a territoriális választási bizottság. Elhatározását a szociáldemokraták által támogatott politikus a városi tanács múlt pénteki ülésszakán jelentette be.

A munkácsiakhoz intézett közleményében, melyet a sajtó szombaton tett közzé, döntését a rá nehezedő nyomással, az állítólagos folyamatos fenyegetésekkel és zsarolással magyarázta a politikus, melyek őt és családját érték ellenfelei részéről. A közlemény szerint a Mi Ukrajnánk képviselői, akik nem ismerték el a választás eredményét, kampányba kezdtek az újonnan megválasztott városi vezetés ellen, ami megbénítja annak normális munkáját és lehetetlenné teszi az égető problémák megoldását.

Ugyanakkor Lengyel Zoltán, a városi tanács ellenzéki képviselője, aki egyike volt Nuszer ellenfeleinek a választáson, nem hisz a Nuszer fenyegetéséről szóló bejelentéseknek. "Végre megszólalt a lelkiismerete" – idézi a politikust a BBC ukrán hírszolgálata.

Az áprilisi munkácsi polgármester-választást külföldön és belföldön az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintették. Az Európai Unió és a NATO több ízben figyelmeztette a kijevi vezetést a szabad és demokratikus választások fontosságára – emlékeztet az MTI. Borisz Taraszjuk, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörüléshez tartozó Narodnij Ruh Ukrajini nevű szervezet vezetője úgy véli, Nuszer lemondása is az európai szervezetek tevékenységével kapcsolatos, a napokban ugyanis ismét Ukrajnában vizsgálódott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének küldöttsége, június elsején pedig a testület ismét megvitatta a "munkácsi kérdést". Leonyid Kucsma elnök nem szeretné végrehajtani az Európai Parlament meglehet saját maga számára sem kívánatos döntését, s ezért talán ily módon igyekezett előrelátóan "kiengedni a gőzt" – véli a volt külügyminiszter, akit a Korreszpondent.net internetes hírújság idéz.

A fenti forrás ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Nuszer hangsúlyozta: Munkácson "legitim hatalom maradt", mely folytatja programjának végrehajtását. Jelenleg a polgármesteri hivatalt Matvij Popovics első polgármester-helyettes vezeti. A lemondott városvezető szavai szerint a munkácsi városi tanácsnak az elkövetkező egy hónapon belül kell döntenie arról, mikor kerül sor a polgármester-választásra. Ennek kapcsán úgy vélte, az a legvalószínűbb, hogy erre csupán 2006-ban, az általános országos helyhatósági választások alkalmával kerül sor. "Végre nyugalmat kell adni a munkácsiaknak" – hangsúlyozta a politikus a Korreszpondent.net információi szerint. Más megfigyelők is azon a véleményen vannak, hogy az elnökválasztásig aligha kerül sor újabb választásra a városban.

Eközben Viktor Baloga parlamenti képviselő, aki ugyancsak indult a munkácsi polgármester-választáson, s az ellenzék véleménye szerint a legtöbb szavazatot kapta, kérte a rendőrséget, biztosítsák a lemondott Nuszer és családja védelmét. A politikus szerint azzal, hogy Nuszer az életveszélyes fenyegetésekre hivatkozva mondott le posztjáról, az ellenzéki Mi Ukrajnánk választási tömörülést és annak vezetőjét, Viktor Juscsenkót kísérlik meg lejáratni.

ntk