Munkács: törvénysértésekről számoltak be a parlament előtt

Munkácsi polgármester-választás

2004. június 4., 10:00 , 177. szám

Az ukrán parlament június elsején ismét meghallgatta a rendvédelmi szervek vezetőinek beszámolóját a munkácsi polgármester-választáson történtekkel kapcsolatban.

A keddi immár a harmadik meghallgatás volt az április 18-i választással kapcsolatban, az illetékes hatóságok azonban továbbra sem tudtak szolgálni a vizsgálat végleges eredményeivel. A jobboldali ellenzék emiatt a vizsgálat szándékos elhúzásával vádolta meg az ügyészséget, és Henagyij Vasziljev legfőbb ügyész menesztését követelte. A parlament azonban sem ezt, sem a munkácsi ügyben nyomozó jogvédő hatóságok munkáját elégtelennek minősítő határozattervezetet nem szavazta meg.

Az igazi szenzációt Mihajlo Dzsemelja rendőrőrmester nyilatkozata jelentette, aki a választás éjszakáján a városházán – ahol a territoriális választási bizottság székelt – volt szolgálatban, s azt állította, hogy tanúja volt a választási eredmények meghamisításának a városban. A nyilatkozatot Nyina Karpacsova, a Legfelsőbb Tanács emberjogi biztosa olvasta fel a szónoki emelvényről, miközben Dzsemelja a vendégeknek fenntartott páholyban foglalt helyet.

A nyilatkozat értelmében az április 20-ára virradó éjszakán a városi tanács épületében ülésezett a választás eredményeit vizsgáló eseti parlamenti bizottság. Azután, hogy Olekszandr Zincsenko, a bizottság elnöke és kollégái elhagyták a helyiséget, elrendelve annak megerősített őrzését, a polgármesteri hivatalhoz érkezett Vaszil Svenda, a városi milícia helyettes vezetője, további néhány személy kíséretében. Az őrmester szerint ezek az emberek magukhoz vették az épület hátsó bejáratának kulcsát, ami meglepte az őrség tagjait. Magának Dzsemeljának, aki azt a helyiséget őrizte, ahol a szavazólapokat tárolták, megparancsolták, hogy menjen le az első emeletre, az épület bejáratánál álló járőröknek pedig azt az utasítást adták, hogy a városban cirkáljanak.

Éjjel két óra körül a rendőrök felmentek az emeletre, s azt tapasztalták, hogy a helyiséget, ahol a szavazólapokat tárolták, kifosztották, a civil őrt pedig összeverték. Dzsemelja nyilatkozatában arról is beszámol, hogy amikor a városba érkezett Viktor Kudrjavcev, a legfőbb ügyész helyettese, neki is elmondta, mi történt, de úgy tűnt, ez nem nagyon keltette fel az ügyészség képviselőjének érdeklődését.

ntk