Rákóczi főiskola: jóindulat vagy mellébeszélés?

Államfői levél a beregszászi főiskola épületének ügyében

2004. június 4., 10:00 , 177. szám

Óriási visszhangot váltott ki, hogy bizonytalanná vált a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola leendő otthonául szánt volt törvényszéki épület tulajdonjoga, amelynek átadásáról a főiskola tulajdonába még 2002-ben határozott a Beregszászi Városi Tanács. A hírre, hogy a magyarországi támogatásokkal renovált épület tulajdonjogát a helyi hatóságok elvitatják, Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke is reagált, személyesen és levélben is arra kérte Leonyid Kucsma ukrán államfőt, hogy járjon közben a főiskola számára pozitív megoldás érdekében.

Mint arról előző számunkban beszámoltunk, márciusban a Beregszászi járás megbízott ügyésze óvást nyújtott be a város polgármesteréhez a volt törvényszéki épületnek a főiskola tulajdonába való átadásáról hozott tanácsi határozat ellen.

A tanács legutóbbi ülésén helyt adott az ügyészi óvásnak. Az általunk megszerzett, pecséttel ellátott, ám alá nem írt határozatmásolat kimondja, hogy a tanács "rendezi" az épület tulajdonjogát, majd a törvény adta lehetőségek szerint a főiskola "használatába" ("â ęîđčńňóâŕíí˙") adja azt; továbbá szakértői bizottságot alakít, mely megvizsgálja az épület jogszerű átadásának lehetőségét a főiskola részére.

A KMKSZ ezt a főiskolával szembeni eljárást minősítette nyilatkozatában ( Kárpátalja, 176. szám, 3. oldal) politikai indíttatásúnak, mint ami az intézmény önállóságának aláásására, Gajdos István szociáldemokrata képviselő politikai befolyásának növelésére irányul.

Ugyancsak tiltakozását fejezte ki a jogállamban meglehetősen szokatlan eljárás ellen a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség is. "Az ünnepélyes átadást Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök és Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök jelenléte erősítette meg. A jogállami normák szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy ilyen döntést megpróbáljanak visszavonni. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy lépjen fel a magyar főiskolát ellehetetleníteni szándékozó döntés ellen, a tulajdonjog biztonsága védelmében" – áll a Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke által jegyzett közleményben.

Bár a magyar kormány állásfoglalása még várat magára, Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök, aki az elmúlt héten a romániai Mamaiában Leonyid Kucsmával együtt vett részt a közép-európai államfők kétnapos tanácskozásán, az ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén kérte annak közbenjárását a tekintetben, hogy a beregszászi főiskola ügyében pozitív megoldás szülessen, valamint a kérdéssel kapcsolatos levelet nyújtott át partnerének.

Beregszász megyei jogú város vezetése visszautasította a KMKSZ nyilatkozatának állításait. A Beregszászi Városi Tanács 26 képviselője által aláírt és az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat leszögezi: "Felelősségünk teljes tudatában kijelentjük, hogy a KMKSZ-nyilatkozat egészében csúsztatásokon nyugszik, s alaptalan vádakat tartalmaz. Célunk ugyanis pontosan az, hogy megteremtsük a jogi bázisát annak, hogy a főiskola törvényesen birtokolja a volt Törvényszék épületét...". A település elöljárói mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék ezt a támadási felületet annak érdekében, hogy Kárpátalja egyetlen felsőoktatási intézménye az épület törvényes gazdájává váljon – áll a nyilatkozatban.

– Örömmel értesültünk arról, miszerint Beregszász város vezetői azon munkálkodnak, hogy Kárpátalja egyetlen nem állami magyar tannyelvű felsőoktatási intézménye "törvényesen birtokolja" a számára átadott ingatlant – kommentálta a tanácsi nyilatkozatot kérésünkre dr. Brenzovics László, a főiskolát működtető alapítvány elnöke. – Igazán megnyugtatónak viszont csak azt találnánk, ha a képviselők összhangba hoznák gyakorlati lépéseiket nyilatkozatuk szellemével. A nyilatkozatban ugyanis birtoklásról, azaz tulajdonjogról van szó, a tanács határozatában ellenben úgy fogalmaz, hogy a tanintézmény "használatába" adja az ingatlant, amivel kétségessé teszi az épület tulajdonjogát azok után, hogy a főiskola jelentős beruházással gyakorlatilag megmentette azt a teljes pusztulástól.

– A városvezetés pozitív hozzáállásának ellentmond, hogy a tanács úgy döntött egy ilyen horderejű kérdésben, hogy arról nem kérte ki előzetesen az érintett fél véleményét, továbbá meg sem hívta az ügyben határozni hivatott ülésre a főiskola képviselőit – erősíti meg dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola elnöke. – Érthetetlen, hogy egy hiteles tulajdonjogi okmányt akarnak visszavonni a főiskolától.

– Érdekes módon a beregszászi járási ügyészségnek két évébe telt, míg "észrevette", hogy a szóban forgó eset "ellentmond" a törvénynek. Miért pont most történt mindez? – teszi fel a kérdést a főiskola elnöke. – Az ügy további vonatkozása, hogy az a két állam közötti kapcsolatokat is érintheti, hiszen a tulajdonjog utólagos megkérdőjelezése Mádl Ferenc magyar köztársasági elnököt és Anatolij Kinah volt kormányfő személyében Ukrajnát hozza kellemetlen helyzetbe.

Az eljárás politikai hátterét egybehangzóan tagadta mind a városi tanács, mind maga Gajdos István. Figyelemre méltó viszont, hogy a kérdés kivizsgálására a városi tanács által létrehozott bizottságnak tagja lett Krisztina Harapko, Gajdos István szociáldemokrata parlamenti képviselő referense, továbbá több, a megyei tanács hatalompárti többségéhez tartozó képviselő, akik nem is tagjai a városi tanácsnak. A bizottság elnöke Medvigy István szociáldemokrata alpolgármester.

A főiskolát viszont mindössze hárman képviselik a 15 tagú bizottságban: dr. Orosz Ildikó, dr. Brenzovics László és Iljasevics Viktor, az intézmény jogi képviselője. Ugyanakkor nem lehetett tagja a testületnek dr. Soós Kálmán rektor.

Beregszász megyei jogú város következő tanácsülésére előreláthatólag a nyár közepén kerül majd sor. Addig marad a bizonytalanság...

Popovics Zsuzsanna