"Éljen, éljen az Irka!"

Irka-születésnap és gyermeknapi ünnepség Beregszászban

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

"Éljen, éljen az Irka!" – szavalta kórusban több száz gyermek június 6-án, a beregszászi amfiteátrumban, ahol a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében idén is nagyszabású ünnepség keretében méltatták a gyermeknapot és az Irka c. gyermeklap 11. születésnapját.

A KMPSZ nevében dr. Orosz Ildikó elnök, az Irka gyermeklap szerkesztősége képviseletében P. Punykó Mária főszerkesztő üdvözölte a résztvevőket és a fellépőket.

"Akik az Irka születésekor elemi osztályos kisdiákként még csak tanulták a betűvetést, azok mára talán már le is érettségiztek. Nagy örömömre szolgál, hogy azok a főiskolás hallgatók, akik most itt segédkeznek a születésnap lebonyolításában, pár éve még maguk is Irka-olvasók voltak. Legyen ez a nap az Irkásoké. Kívánom, mindannyian érezzétek, mennyire szeretünk benneteket, tudjátok, hogy egész évben gondolunk rátok, és a kedvetekért dolgozunk" – mondta P. Punykó Mária, a lap főszerkesztője.

Az ünnepi műsor "sztárvendége" Beregszászi Olga kárpátaljai származású magyarországi énekes és előadóművész volt, akinek jó hangulatú produkciójába a közönség apraja-nagyja is lelkesen bekapcsolódott. Azután az Irka születésnapi tortáján meggyúltak a gyertyák és a csillagszórók. Weinrauch Katalin költő ez alkalomra írt versével köszöntötte az Irkásokat. "Éljen, éljen az Irka!" – szavalták vele együtt a gyerekek.

Az ünnepi műsorban felléptek a Kőrösmezőről, Szolyváról, Rahóról, Salánkról érkezett iskoláscsoportok, továbbá a Nagypaládi Művészeti Iskola citerazenekara és az aknaszlatinai Nefelejcs Táncegyüttes. Ugyancsak nagy sikere volt a bátyúi Cók-mók bábszínháznak.

Mindeközben a nézőtér melletti füves téren az Irka állandó rovatai is "megelevenedtek". A Tündérujjak-fa alatt ki-ki próbára tehette kézügyességét a gyurmázás és papírhajtogatás tudományában, a Döngicsélő-fánál rajzoltak, a Meskete-fa és a Versforgó-fa "árnyékában" verset szavaltak, mesét mondtak a gyerekek, a Száll az ének-fa körül népi gyermekjátékokat játszottak a kicsinyek, valamint az őket kísérő felnőttek.

A gyermeknapon idén is kihirdették a KMPSZ óvodaszekciója által meghirdetett Legkedvesebb mesefigurám c. rajzpályázat nyerteseit. Az idei győztesek és jutalmazottak: Fóris Barbara (Feketepatak), Kész Amanda (Salánk), Németi Bianca (Aknaszlatina), Kóródi Attila (Beregsom), Szatmári Szabina (Zápszony), Gerzsenyi József (Harangláb), Bacskó Elek (Beregszász), Orosz Flórián (Badaló).

A színes programot tombolasorsolás zárta, majd valamennyi jelenlévő kapott az ízletes-habos születésnapi tortákból. Még nekem, a gyermekkorból régen kinőtt krónikásnak is jutott belőle...

Badó Zsolt