Kilakoltatták a KMPSZ könyvtárát

Az ajándék ló foga

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

Beregszászban felújítják a Munkácsi út 14. szám alatti járási Tanítók Házát. A pedagógusok szervezeteinek székházaként funkcionáló épületben 1991 óta a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) is fenntartott egy helyiséget, amelynek használatára a járási oktatási osztálytól kapott engedélyt. Nemrég a nevezett hivatal kötelezte a KMPSZ-t, hogy "szabadítsa fel" a helyiséget.

A KMPSZ az 1990-es évek elején kapott helyet a Tanítók Házában. Ezt 1998-ig irodaként, majd könyvtárként hasznosította. Miután 1999-ben a Szövetség saját székházba költözött, a szóban forgó helyiséget könyvtárrá, majd könyvraktárrá alakította. A "bérlő" azonban az utóbbi időben kényelmetlenné vált.

"2003 februárjában a beregszászi járási Tanítók Háza igazgatósága levélben fordult a Pedagógusszövetséghez, amelyben kérte, hogy az épületben elfoglalt termet szabadítsuk fel, és bocsássuk a tulajdonos rendelkezésére. Ezt követően nem engedték, hogy bevezessük a terembe a gázfűtést, és rácsokat szereljünk az ablakokra. Mindezt azzal indokolták, hogy "használóként" a szövetségnek erre nincs joga. Szövetségünk a Tanítók Házában informatikai központot szeretett volna létrehozni, amire közös pályázatot nyújtottunk be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mátészalkai csoportjával" – mondja Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője.

2004. május 28-i keltezéssel Lengyel László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Oktatási Osztályának vezetője újabb levélben szólította fel a KMPSZ-t, hogy az épület tatarozása miatt június elsejéig "szabadítsa fel" az általa használt helyiséget, s amennyiben ezt nem teszi meg, számítson a "megfelelő" intézkedésekre.

A Pedagógusszövetség reagálni sem érkezett a felszólításra, a kilátásba helyezett "intézkedéseket" máris foganatosították: a helyiség ajtajának zárját feltörték, egy bizottság jelenlétében leltározták az ott őrzött tárgyakat. A helyiséget a továbbiakban kimeszelték, berendezését pedig "elraktározták".

Eddig a történet. A városi tanács határozata minap kétségessé tette a főiskolának még 2002-ben átadott volt Bereg megyei törvényszéki épület tulajdonjogát. A tanács határozata értelmében a tulajdonjog helyett azt a jövőben a tanintézmény "használatába" kívánják adni. A fenti eset sokak szerint jó példája annak, mit jelent, mennyit ér egy helyiség, egy épület "használati" joga a hivatalok szemében.

-nagy-