Szegény rokon, ne vedd zokon...

Ismét 50 USD a D-típusú vízum

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

Az Ukrajna és Magyarország között 2003. november 1-jén bevezetett vízumkényszert követően a korábbi ígéreteknek megfelelően az ukrán állampolgárok minden, magyarországi beutazásra és tartózkodásra jogosító vízumfajtát ingyen igényelhettek. Május 27-től azonban ismét fizetni kell a D-típusú, azaz hosszabb magyarországi tartózkodásra jogosító – tanulmányi, munkavállalói, gyógykezelési és egyéb – vízumokért.

Viski János, az ungvári magyar főkonzulátus ügyfélszolgálati irodájának vezető konzulja lapunk érdeklődésére elmondta: a vízumkötelezettségre vonatkozó megállapodás során hivatalosan nem törölték el a D-típusú vízumok térítési díját. A konzulátusok tavaly november elsejétől ugyan valóban nem kérték az 50 dolláros díjat, május 27-től azonban ismét visszaállt a régi gyakorlat.

A Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusán tavaly 3667 D-típusú vízumigénylést fogadtak, ebből 1700 volt munkavállalói engedélykérelem. Az idei év első 5 hónapjában 2400 D-típusú vízumkérelmet fogadott a konzulátus, azaz jóval többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az 50 dolláros térítési díj igencsak megterhelő az érintettek számára, nem beszélve arról, hogy a kérelmek elutasítása esetén a pénzt nem fizetik vissza az igénylőknek. Előfordul, hogy az illetékes magyarországi hatóság két-három alkalommal is elutasítja a munkavállalói vízumkérelmet anélkül, hogy közölné annak okát az igénylővel. Az igénylő pedig ismét sorban áll, ismét fizet, mert mi mást is tehetne?

Nem hivatalos információk szerint az intézkedés oka az, hogy az érintett anyaországi hivatalok valamelyike nem kíván lemondani arról a nem csekély bevételi forrásról, amit a vízumigénylések kapcsán befolyó illetékek jelentenek. Összehasonlításképpen: a vízumdíjakból befolyó éves összeg meghaladja az Illyés Közalapívány idei kárpátaljai támogatási keretét.

- nagy -