Hírek

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Kinevezés

Új ügyésze van a Beregszászi járásnak. A 30 éves Ruszlan Bilovart a múlt héten nevezte ki járási ügyésznek Ukrajna főügyésze. Bilovar korábban a kárpátaljai megyei ügyészségen vezette azt az osztályt, amely az operatív és nyomozó szervek működésének törvényességét felügyelte.

Hangjelzés a vakoknak és gyengén látóknak

Hangjelzéssel látják el a közlekedési jelzőlámpákat Ungvár legforgalmasabb útkereszteződéseiben, hogy megkönnyítsék a vakok és gyengén látók közlekedését. Az Ukrajna áruház melletti átjáróban a múlt hét óta már hangos csengő hang is tudatja, hogy szabad az út a gyalogosoknak. Az illetékesek ígérete szerint hamarosan a Petőfi téri zebránál is felszerelnek hangjelzést adó berendezést, amelyet Harkovból szállítanak Ungvárra.

Bemutatkozott az új határőrparancsnok

Olekszandr Luckij ezredes személyében új parancsnoka van a csapi határőregységnek. Az újonnan kinevezett tiszt 12 évig az Állami Határőrszolgálat Nemzeti Akadémiáján teljesített szolgálatot. Bemutatása során Luckij a megye kormányzójának kifejtette a legnyugatibb határszakasz védelmének megerősítésére vonatkozó terveit. Ivan Rizak elmondta, hogy az új parancsnoktól elsősorban az illegális migráció és az árucsempészés megfékezését, valamint a határőrség soraiban meglévő korrupció visszaszorítását várja el.

Folynak az útkarbantartó munkálatok

Őszre Kárpátalján lesznek a legjobb minőségű autóutak Ukrajnában, amikorra befejeződik a Csap–Kijev útvonalnak a magyar határ és a Vereckei-hágó közötti szakaszának felújítása – állítják a munkálatokat végző macedón Granit cég képviselői. Az útfelújítás jelenleg két helyen folyik, Ungvár és Szerednye, valamint Beregszentmiklós és a szolyvai járási Holubine között. Már befejezéséhez közeledik az Ungvárt elkerülő autóút javítása Ketergény és a szlovák határ körzetében. A munkálatokon, amelyek a forgalom leállítása nélkül folynak, 140 jármű és munkagép dolgozik. Vaszil Markovics, a kárpátaljai útkarbantartó szolgálat vezetője úgy véli, hogy a macedónok minőségi munkát végeznek, jóllehet még mindig kéthetes lemaradásban vannak az ütemtervtől.

Kárpátaljai tagja van az MTA-nak

Kárpátaljai tudóst választott külföldi tagjává a Magyar Tudományos Akadémia. Mint Vízi E. Szilveszter, az MTA elnöke közölte, Mikola Bojko közgazdász professzor, az Ungvári Nemzeti Egyetem közgazdasági, menedzsment és marketing tanszékének tanára a magyarországi, a többi között nyíregyházi, miskolci és budapesti kollégáival folytatott eredményes együttműködésért érdemelte ki a rangos testület elismerését. Bojko professzor a közgazdaságtudomány doktora és Ukrajna érdemes közgazdásza. Pedagógiai és kutatói tevékenysége mellett úgy is számon tartják, mint a Kárpátalja szabad gazdasági övezet projektjének egyik kidolgozóját, az ésszerű erdőgazdálkodás, erdővédelem lelkes támogatóját.

Nagy János