Meggyúlt a műtrágyahulladék

Nem fenyeget környezetszennyezés

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Június 11-én a munkácsi járási Frigyesfalva (Klinovec) település határában kigyulladt egy 20 köbméteres űrtartalmú tartály, melyet műtrágyahulladék tárolására használt az egykori mezőgazdasági vállalat.

A műtrágyán kívül elhasznált munkaruha, üres papírzsák, egyéb hulladék is került a tartályba. Idővel az agrárcég megszűnt, a mintegy 8 tonnányi műtrágyahulladékot magában foglaló tartályról viszont megfeledkeztek.

A tartályt nemrég vashulladékot gyűjtők szemelték ki maguknak, s hegesztőkészülékkel szándékoztak feldarabolni, hogy busás haszonért adjanak túl a fémen. A tűz valószínűleg a hegesztés következtében keletkezett. A helyszínre érkező tűzoltókat sűrű, gomolygó füst fogadta, ám rövid időn belül sikerült elfojtaniuk a lángokat.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma Megyei Főosztálya sajtószolgálatának tájékoztatása szerint június 14-én a tűz helyszínén összegyűjtötték és megsemmisítették az el nem égett műtrágyát. A sajtószolgálat közlése szerint a helyszínt megvizsgálta a megyei ökológiai főosztály és a megyei KÖJÁL bizottsága. Megállapításuk szerint a tűz nem okozott környezetszennyezést, s a környező települések lakosságát sem fenyegeti veszély.

- kaszonyi -