Munkácson tanácskoztak a bírósági végrehajtók

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Június 11-én Munkácson, a Zirka szálló konferenciatermében került sor az ukrajnai és a magyarországi bírósági végrehajtók első munkatalálkozójára, melynek fő témája a bírósági döntések végrehajtásának hatékonysága volt.

A munkatalálkozó résztvevőit Vaszil Mangur, a megyei állami közigazgatási hivatal igazságügyi főosztályának vezetője köszöntötte, majd Mikola Supenya ukrán igazságügyi miniszter-helyettes ismertette a találkozó résztvevőit Ukrajna bírósági végrehajtó szolgálatának tevékenységével. Mint a miniszterhelyettes elmondta, a bírósági döntések végrehajtásának hatékonysága jelentős mértékben növekedett az utóbbi időben, a 2002. évi 25 százalékról mára 85 százalékra nőtt.

Dr. Kreiniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elnöke rámutatott, hogy sok különbség van a két ország bírósági végrehajtó szolgálatai között, ami főleg a különböző jogszabályi háttérből fakad – míg Magyarország már meghonosította törvényhozásában az európai jogrendet, addig Ukrajnában még nem ért véget a reform, melynek célja ugyancsak az EU-tagországokban érvényes jogi normák meghonosítása.

Baráth József