Nyáron tanul a pedagógus

Több száz magyar pedagógus vehet részt szakmai továbbképzésen

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

A kárpátaljai magyar pedagógusok idén nyáron sem maradnak szakmai továbbképzések nélkül. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) június 27–augusztus 7. között idén is megrendezi a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát, és közel 250 pedagógus vehet részt a Magyar Oktatási Minisztérium által meghirdetett magyarországi kurzusokon.

"A Kölcsey Nyári Pedagógusakadémia keretében 2004-ben 5 turnusban 16 tanfolyamot szervezünk. Új tanfolyamaink idén a történelem, földrajz, kémia és biológia továbbképzések, továbbá ugyancsak önálló kurzust szervezünk a fizika és informatika, valamint a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak" – mondta el G. Varcaba Ildikó, a KMPSZ módszertani szaktanácsadója.

A továbbképzések helyszíne Beregszász, a foglalkozásokat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartják, a résztvevőket a főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában szállásolják el. Kivételt képez az ének, zene, néptánc és a kézműves továbbképzés, melyre hagyományosan Tiszapéterfalván kerül sor, az ottani népzenei, néptánc- és kézművestábor keretében.

A szakmai előadások mellett minden tanárcsoport kárpátaljai kiránduláson vehet részt, az estéket pedig kulturális programok töltik ki. Fellép a debreceni Cantus, az aknaszlatinai Bel Canto énekkar, valamint színházi előadásra is sor kerül a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, illetve annak Ficseri Gyermekstúdiója jóvoltából. Emellett filmvetítések is lesznek a szakkollégium filmklubjában.

"A legtöbb jelentkezőnk a számítástechnika, ének, zene, néptánc, tanítói, továbbá a most először meghirdetett magyar nyelv és irodalom kurzusra van. Továbbra is várjuk az óvodapedagógusok, valamint a kémia, biológia, földrajz, történelem, matematika, fizika szakos tanárok jelentkezését, és vannak még szabad helyek az iskolai könyvtárosok és a szórványban oktató pedagógusok kurzusaira is" – tájékoztatott G. Varcaba Ildikó.

A Magyar Oktatási Minisztérium idén 31 magyarországi szakmai továbbképzésen 235 helyet biztosított a kárpátaljai magyar pedagógusoknak. A kurzusokra összesen 351 tanár jelentkezett.

A legnagyobb érdeklődés a Siófokon rendezett Konfliktuskezelési tréning címmel meghirdetett továbbképzésre volt, ahová a meghirdetett 30 helyre 60 pedagógus jelentkezett. Ugyancsak kétszeres volt a túljelentkezés az egri ( Pszichológiai eljárások az osztályfőnöki munka megsegítésére), a debreceni ( A nevelés-oktatás korszerű módszerei, gyermekközpontú pedagógiák) és a győri ( Emberebb ember-etikai) továbbképzésekre.

Az Oktatási Minisztérium által támogatott továbbképzések mellett egyéb tanfolyamok is fogadnak kárpátaljai magyar pedagógusokat. A Mátrafüreden rendezett Adria–Duna Nyári Szabad Egyetemen 12 pedagógus, az Esztergomi Szent György Lovagrend által meghirdetett Nyári Középkori Akadémián 6 magyar–történelem szakos tanár vehet részt. A Békési Művelődési Központban rendezendő "Szép magyar beszéd" nyelvművelő- és továbbképző tanfolyam, valamint a Lakitelki Népfőiskola szintén várja az érdeklődőket. A Romániai Magyar Pedagógusszövetség által meghirdetett Bolyai Nyári Akadémiára 43 pedagógus jelentkezett.

Váradi Natália