Tomboltak az elemek

Hatalmas károkat okozott a megyén végigvonult zivatar

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Június 12-én orkánerejű szél által kísért zivatarhullám vonult végig a megye több járásán. A zivatar főleg a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásokat sújtotta, ám nem kímélt egyes ungvári, munkácsi és ilosvai járási településeket sem.

Mint Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ vezetője a Kárpátaljának elmondta, nyaranta a június–július hónapok a legveszélyesebbek a viharok, zivatarok kialakulásának szempontjából. Júniusban erős hidegfrontok vonulnak végig a megye felett észak–dél irányban, ami nagy hőmérséklet-ingadozást okoz, növeli a viharfelhők kialakulásának esélyét és az elektromos kisülések erejét.

A vihar idén is háztetőket rongált meg, illetve szakított le, fákat csavart ki gyökerestül. A zivatar epicentruma a Beregszászi és a Nagyszőlősi járáson vonult végig, itt okozva a legnagyobb károkat.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (MNSZ) Megyei Főosztálya sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a zivatar idején a Beregszászi járásban 6 község maradt villamos áram nélkül, 3 településen pedig részlegesen szünetelt az áramszolgáltatás. A Nagyszőlősi járásban szintén 3 településen kellett részlegesen beszüntetni a villanyáram-szolgáltatást.

A természeti katasztrófa óriási anyagi károkat okozott a megye lakosságának. Az ungvári járási Szalókán például három helyen is becsapott a villám, aminek következtében egy családi házban a teljes elektromos vezetékrendszer, egy másik portán pedig a melléképület égett le. Beregszászban jég is hullott az esőcseppekkel együtt, a Nagyszőlősi járás egyes településein pedig a jégdarabok mérete diónyi volt. Stul Pál, Verbőc polgármestere a Kárpátaljának elmondta, a településen alma nagyságú jégdarabok hullottak, szinte 100 százalékos kárt okozva a vetésben és a gyümölcsösökben. Hasonló volt a helyzet Feketepatakon, igaz, itt csupán a település egy részét érte a természeti csapás.

Baráth József